Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Idag, lördag, 8/10, sedan midnatt, är det urpremiär på Youtube. Då kan Du lyssna på föreläsning ”Skrivandets villkor och möjligheter”. Inspelningen gjordes på Aktivitetshuset Tuben, i Farsta.


Skrivandets villkor och möjligheter


Välkomna! Allihopa!

Idag kommer jag att berätta något om Skrivandets villkor och möjligheter. När vi kommer till del 2, möjligheter, kan Du ställa dina frågor.
Först ska Du få lyssna till hur man skriver vers på fyra olika sätt. Framför Er finns ett antal kopierade texter, följ med mig på högläsningen så förstår Du bättre hur VILLKOREN ser ut när det gäller diktandet.  (Högläsning av fyra olika typer av dikter och kort förklaring av reglerna). 1. Kär & Galen, (ur diktsamlingen "Kär & Galen") 2. Älskade Älskling, (ur diktsamlingen "Älskade Älskling") 3. Vinter, (ur diktsamlingen "Tilltalande") 4. Lite Lagom, (ur diktsamlingen "Tilltalande").

Alla har inte fallenhet för att skriva dikt eller uttrycka sig poetiskt. Vilka/vilket  alternativ har de då när det gäller SKRIVANDET? Då kan det vara prosa och kåserier som gäller. Det som kännetecknar kåserier är att de kan locka till skratt eller att handen knyts i Din ficka. Båda är skrivna utifrån den påverkan vi utsätts för, både Du och jag. Det ena kåseriet har lokal prägel: "ICA är billigast i Farsta och Hemköp är billigast i världen", den andra mer global: "Säg bara: UKRAINA - sen är det OK att chockhöja priset!" (Högläsning av texterna och lite förklaring till upplägget). De finns båda två att läsa på Poeter.se

Gemensamt för allt skrivande - det här är mycket viktigt, lägg det på minnet!: "Skriv något Du brinner för, kanske är det han/hon som du kallar "Du" i dikten eller berättelsen. Jag är övertygad, till tusen procent, att Du nu kan skriva praktiskt taget hur mycket som helst. För det finns väl ingenting som fascinerar Dig så mycket som just "Hon" med stort "H". Det har varit min ledstjärna i mitt skrivande.

Jag har sammanlagt skrivit och publicerat 3 diktsamlingar. Och det hörs väl på diktsamlingens namn att jag varit påverkad och influerad av en viss person.

1. Tilltalande - 2004

2. Älskade Älskling - 2007

3. Kär & Galen - 2018


Avslutningsvis ska jag, mycket kort, berätta om min "resa" som författare/berättare.

När började den resan - egentligen? Jo, redan 1983. Det var då jag började jobba som förste inspektör/arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Stockholmsområdet. A och O i detta jobb var att ALLTID berätta/beskriva allt som sagts, allt som planerats ihop med arbetssökanden för att - VEM-SOM-HELST - på Arbetsförmedlingen skulle kunna ta över ärendet och veta exakt hur omständigheterna såg ut för just denne arbetssökande. Nu påbörjades en 30-årig hårdträning inför mitt kåserande som nu finns dokumenterat på Poeter.se.

Men diktande, skriva vers och allt sådant? Höll jag på med sådant på arbetstid? NEJ, absolut inte. Då hade jag fått sparken någon gång under min provanställning sommaren 1983. Diktandet fick sig en rivstart när jag anmälde mitt intresse för att läsa poesi på "ÖPPEN SCEN"  - det som brukar hända 1 gång om året på Farsta Bibliotek.

Min första "ÖPPEN SCEN" skedde på Galleri Bellange i slutet av 1990-talet. Och då hade jag hitintills ALDRIG skrivit någon dikt. Men utifrån tänket att skriva om något som engagerar mig - ex. att fiska. Så fick jag ihop en text. Får jag läsa den? "Fiskafänge" (ur diktsamlingen "Tilltalande").
Något år senare började jag högläsa/tävla i Poetry Slam. Starten skedde på Husby Bibliotek. Sen blev det Kulturhuset Sergelstorg, Huvudbiblioteket Sveavägen och Kulturhuset i  Haninge - och givetvis, nu senast, Farsta Bibliotek.

Nu har jag dels berört SKRIVANDETS VILLKOR - regler och principer som styr skrivandet.  Som en naturlig fortsättning vill jag också berätta något om SKRIVANDETS MÖJLIGHETER, att få sina texter publicerade, kanske till och med utgivna i bokform - utan att det ska kosta skjortan! Inte så lätt. Ganska knepigt om jag får säga det själv. 
Tack och lov så finns det fler, förutom mig, som klarat av det hyfsat, ibland riktigt bra så att det - till och med blivit en vinst. Hur gör man då? Vem i publiken vill börja och kort berätta sin story? Låt mig också i sammanhanget uppmana var och en bland Er att "ställa frågor" både om villkoren för skrivandet eller någon fråga om tips för att få sin diktsamling/novellsamling/roman publicerad. 

Den ultimata möjligheten heter väl Nobelpriset. Eller att bli en ledamot av Svenska Akademin. Tänk på att det just nu finns en ledig plats. Ska Du passa på eller inte. Det beror till stor del på Dej själv. Bästa exemplet jag kan komma på när det gäller en författare som kämpade hårt och till sist lyckades är ASTRID LINDGREN. Hon blev refuserad (inte accepterad) av bokförlaget Bonniers. Men togs emot med öppen famn av  ett annat bokförlag. 
Att hon aldrig fick Nobelpriset, och inte heller valdes in i Svenska Akademin - det är stor synd och skam. Men hon vann en plats i nästan alla svenska hjärtan och det tycker jag är den ultimata möjligheten. Vad tycker Du? Nu är det verkligen dags att ställa era frågor när det gäller "SKRIVANDET". Var så goda! Låt höra...

 

PS.
Skulle Du vilja höra den här föreläsningen en gång till? Eller finns det någon som skulle vilja komma och lyssna för att få råd och tips? 

Jag förhandlar just nu med två Bibliotek i Stockholm, till att börja med, men vet ännu inte om/när nästa föreläsning kan ske. 
Däremot är det så att Hannes här har filmat hela föreläsningen och den kommer att finnas tillgänglig att se på Youtube med samma titel som nu: "Skrivandets villkor och möjligheter". 
Sen ska Du veta att Föreläsningen finns, i förkortad version, på Poeter.se.

Har Du en anteckningsbok? Googla på "Malmsten" och "Poeter.se". Då kommer Du att hitta denna förkortade version, "Skrivandets villkor och möjligheter". Som bonus hittar Du också ett antal av mina kåserier och dikter att hämta inspiration ifrån.

 

LYCKA TILL  MED DITT SKRIVANDE! Tack för att Du läste denna text.

 

 

 

 

 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 52 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-10-06 06:30Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP