Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-


Abstrakt villfarelse

-

Vem känner till hur allt egentligen är?

Hur mycket vi än studerar och lär

Sanningens natur flyktar från här till där

Teser förklarar genom koncept som bär

Fotbojan av abstraktionens mentala karaktär

Håller det abstrakta och upplevda isär

Förklaringsmodeller vilar på grund som är spekulär

Ett antagande som utgör fundament för allt som är

Alla teser du håller som sanna ingår här

Verklighetens nakenhet fylls och kläds när

Abstraktionens mentala domän tar plats som primär

Tankar och modeller utgör då livets sfär

Jagande tankar med sitt styrande begär

Föder lustar som viskande ljuger att de med sig bär

Lyckan vi söker som den självmedvetna varelse vi är

-

Men illusionen förblir och till slut vi kanske lär

Fokus på upplevelsen som vi känner nu, just här

Övning på ett närvarande, i tysthet utan orden vi ser och lär

Nakna ögon och öppet sinne i nuet observerar allt som är

-

Till skillnad från dogmatiska religioner som svär

Att den enda sanningen de ensamt vaktar och bär

En sanning de sprider med ord eller en svärdbärande här

Sprider mentala representationer som med vackra ord de klär

Säljer berättelser som ska bota den ständiga rädsla som tär

Undvik acceptansen av dödens naturlighet för allt som är

Till paradiset det istället bär av för den som rätt sanning bär

Observationen av det inre hos oss själva kräver inget av det här

Upplevelsen i det inre kan utforskas och genom det direkta är

Sann på en nivå som det abstrakta aldrig kan nå, vilket innebär

Att alla som vill kan själva undersöka om sanningens essens, där

Inne hos dig själv, när som helst och var du än är.

-




Fri vers av PFJS
Läst 41 gånger
Publicerad 2022-10-15 17:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

PFJS
PFJS