Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-


Tankens födelse

-

Finns det granskog i Kazakstan?

Eller sjöar i Jordan?

Jag vet inte

Har aldrig varit där

Att jag nu tänkte

På de frågorna här

Varför vet jag inte

De bara kom av sig själv

Som utbrytningar från

Sinnets ständiga älv

I dess forsande tomhet

Svävar tankarna upp som lätta spån?

Bubblade de kanske upp ur älvens skönhet?

Vissa tankar stannar i alla fall länge

Andra försvinner raskt

Som tiden för en oläst bok på lån

Där, sen borta, i upplevelsens ojämna takt

Jag och tiden i relativt umgänge

Sedan barnsben både tankar och tid

Snurrat runt helt tills vuxenheten tog vid

När jag mötte dem som var tidens vakt

Seriösa till sin spets med normer och dess prakt

Rutor upprättades och långsamt blev till länge

Fantasi och kreativitet tappade snabbt sin kraft

Kantig sirap i sinnets älv segade till tankefriheten

Nu lärd av andra att leva i världen där utanför

Den som fått namnet och givits auktoriteten

Att antas vara det objektiva och helt oberoende

Från både dig och mig, samma om vi vore döda eller levande

Bara tokar tror att detta inte är helheten av världen

Sinnet är här inne men där ute är verkligheten

Koncept som binder dig till den etablerade sanningen

-

Just det, ursäkta mitt utsvävande:

Granskog och sjöar

Eller exotiska träd och små pölar?

Frågorna var nog inte så intressanta

Men hur de i mitt inre och var de först födas

För från något de kommer behöver jag anta

Och det anser jag vara en sådan särskild fråga

Som är värd att på alla sätt efter förmåga

Med frihetens sinne lysa på och nyfiket undersöka

-




Fri vers av PFJS
Läst 39 gånger
Publicerad 2022-10-17 17:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

PFJS
PFJS