Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

dubbelfrälsning

Så ringer jag mor. Jag gör det en gång i veckan, som en sorts bikt och kanske försoning. Självfrälsning? Hon sårade mig djupt i ungdomen, det var spriten och paranoian. Vad gör de inte med människan?
- Hej det är Lillo! säger jag glatt, alltid glatt. Vi pratar aldrig om döbrodern och dösystern, om hon inte själv frågar. Då berättar jag.

Döbrodern ligger bredvid Luleälven, som rinner tyst på grund av kraftverken. Ett enda, Harsprånget, producerar lika mycket el som ett kärnkraftverk. Det finns 15 stycken i älvdalen. Det forsade vackert en gång, men det är länge sedan. Dösystern ligger vid Umeälvens mynning, flyter också stilla, 19 kraftverk. Nära från där systern ligger, kan man ta färjan till Vasa. Vi gjorde det en gång. Döbrodern skrattade så det hördes över hela nöjesfältet när han åkte Vikingagungan. Dösystern tjuvrökte Marlboro som en tonåring fast hon var över 45. Men det är länge sedan.

Mor förstår älvar, bor själv bredvid gränsälven som fortfarande forsar. Hon säger att hon vantrivs men jag flyttar henne inte från den tvåspråkighet hon haft sedan födseln. Siken trivs, jag har fiskat den i Kukkulaforsen, där du och jag älskade på stugbordet. Unga och modiga, men inga grovsynder.

- Vad gör du mamma? frågar jag och hon svarar att hon väntar på Lillo, den andra Lillo, som ska komma när som helst. Hon sitter i det långa rummet, finner inte ordet för korridor, och väntar och väntar. Jag undrar vad min döbroder och dösyster skulle sagt om det var de som ringde. Båda hade en nästan biblisk ansvarsfullhet. Jag är så som lättmjölken, tunn, from, eftergiven. Ett foster i glasburk, nerstoppad i sprit, trevande uppåt burkkanten. Så jag säger kram och avslutar samtalet. När några dör fortsätter man liksom i den randiga sorgen, som att ringa sin mor som väntar på mitt andra jag. Efteråt lägger jag mig under det kvistrika ryggåstaket och ber dig skriva ditt namn på min tjocka mage. Dubbelfrälsning.
Prosa (Kortnovell) av Anya VIP
Läst 188 gånger och applåderad av 25 personer
Publicerad 2022-10-26 19:01Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Berörande skrivet om komplexa och berörande frågor. Du hittar fram till läsaren, med din egen röst. Fint!
2022-11-12

  Lars Hedlin VIP
En text som blir levande på många plan och berör inom starkt!
2022-11-01

  till E VIP
Du har verkligen en helt egen stil. Språket med sin rakt på sak-magpumpar-smockas-mjukhet är förtrollande. Döbrodern, dösystern. Mor förstår älvar. Siken i älven. Man vill dit. Till den där naturligt hårda och fina världen.
2022-10-29

  Respons VIP
Starkt berörande text där modern döbrodern och dösystern blir närvarande och levande!
2022-10-28

  Ninananonia VIP
Du skriver så bra.
Dina ord går liksom rakt in.
2022-10-28

  TrollTörnTrappan VIP
Oj, vilken prosa!! Med underbart norrländska sammansättningar, såsom gränsälven, självfrälsning, dösystern, grovsynder [man säger väl grovdoppa om bröd i fika?].

Även lärorik text, som gestaltar hur ringa roll kärnkraften spelar i relation till vår vattenkraft. Får mig annars att tänka på "Händelser vid vatten" av Kerstin Ekman - fast hon ej var född däruppigenom, men bodde (bor?).
2022-10-28

  Marita Ohlquist VIP
Du har gjort det igen, skrivet en fantastisk text som berör mig när jag läser.
Med tanke på dina andra texter jag har läst, tycker jag att du borde ge ut en bok.
2022-10-28

  Eva Helene VIP
En fantastisk prosadikt eller kortnovell som jag inte vill ska ta slut på länge, länge. Därför läser jag sakta och med spänning för vet ju att någon överraskning eller oväntad vändning lär komma. Och jag blir förstås inte besviken den här gången heller.

2022-10-28

  Blomma-Stjärna VIP
Jag läser din kortnovell
och har inget mer att säga
än att jag är tagen
och jag instämmer i alla
oerhört fina kommentarer -
du är en skribent av guds nåde!
2022-10-27

  Lena Staaf VIP
Gripande text med älvarna som ledmotiv. Sorgen som grävt djupa hål och styrt om livsresan gång på gång. Och så din beskrivning av den inre påverkan och förvandlingen. "Jag är som lättmjölken, tunn, from, eftergiven." Älskar också din ton av det norrländska landskapet och vemodet.
2022-10-27

    Sefarge VIP
Starkt berörande släkt-natur
Samhörigheten skildring!
Slingrande sig som en
mäktig obeveklig älv
In i läsarens inre
Och tar en med
på storslagen
Nordländisk
Känsloresa
Bravo!
;)

2022-10-27

    Lars Gullberg
Förlåt min taskiga stavning Anya. Sorry
2022-10-27

    Lars Gullberg
Din prosa är så mäktig. Och jag har sällan känt det norrlänska vemodet så nära som i denna berättelse. Och mitt andra jag som nästlar mellan barndom, en svunnen tid och berättaren, du. Det är som att sitta bredvid dej i en långtradare i skymnngen och höra dej berätta. Hur du pekar på alla dom älvar, alla dom kraftverk. Man får följa med på en resaq o0ch det är inte tråkigt. Så spännande. Och ja tänk att få läsa din roman. Du har så mycket stoff så att det känns som att hela sajten är din när man läser. Och dessutom bor jag ju i Sollefteå en bit från kraftverket oc h älven sen åratal tillbaka, så det är klart att berättelsen ryckte tag i mig.
Fint.
2022-10-27

  Kungskobran VIP
En fantastisk beskrivning av en relation som ändå finns där på gott och ont.
2022-10-27

  Sparvögat VIP
Jag kan höra älven forsa i dina ord som är så klara i sin bistra ton och jag följer med på din resa i de Norrländska markerna~i den djupaste sorg och den renaste frälsning~och jag blir så berörd och betagen…
Vill läsa mer av ditt fantastiska språk~
sista stycket, ingen kan teckna bilder från sitt inre som du…
2022-10-26

  Kajan VIP
En familjeberättelse av det märkligare slaget, och det är ingen risk att man halkar ur texten innan de avslutande radernas gåtfulla efterklang, och den stundtals kärva, ibland lätt absurda tonen mildras av den omtanke som ändå finns där under ytan. Många bilder dröjer sig kvar efter läsningen.
2022-10-26

  Solstrale VIP
NorrlandsKusten och Norrlandsälvarnas älvdalska prosan med de bibliskt ansvarsfulla dödsyskonen och den egna självkritiken eller så att säga norrländsk blyghet in absurdum som du tycks smittad utav… Det är i alla delar informativt samtidigt så intensivt nära som om du gjorde din upplevelse till läsarens… Det är skickligt! Jag blev golvad! Och frälst på kuppen!!!
2022-10-26

  Ulf Carlsson VIP
Inrenorrländsk kärvhet i språket, som hos en Sara Lidman och en Torgny Lindgren. Humoristiskt och oförskönat mitt i tragiken - och med en självironisk distans.
Vem som är "jag" och "du" i berättelsen är oklart. Rubriken är också dubbeltydig och stimulerar fantasin.
2022-10-26
  > Nästa text
< Föregående

Anya
Anya VIP