Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Bilden är min egen


Roperskan Johanna

låter de vattengrävda slitna orden berätta hur elden i porten falnar och öppnar för den plogdrivna vilda jorden med sina oljelampor, där de sänker erotikens lod, djupt, klär kvinnor och män till tro och vantro, vänder ryggen till orgier och kärlek, smider fast våldet som verktyg till korset när Gud ber om att få slippa sitt liv

bereder väg för ömsesidig överlevnad, vi måste se alla




Skapa | Skriva av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 429 gånger
Publicerad 2022-11-10 07:25



Bookmark and Share


  Ulf Lundin VIP
Många ord och dogmer är urvattnade och öppnar för alternativen, ofta vildsinta och ultimativa. Inget annat finns att ta till än det extrema i ord och handling. Att döda Gud, som gett språket dess innebörd, är dock fåfängt. Han lät sig dödas, ett beslut så fyllt av vånda att han önskade slippa det liv som innebär död. Döden är dock en oundviklig del av livet, men som varje frö måste dö för att få liv, så måste också människan dö. Roperskan, och det är signifikativt att det är just en kvinna, en moder som varnar för att elden bland de som har makt att välja ont eller gott håller på att utsläcktas. Oljelyktor kan inte ersätta den eld som alltid måste brinna. I den oupplysta världen tar erotiken kärlekens plats och män och kvinnor byter vantro till tro som man byter skjorta till helgen. När den förljugna verkligheten hotas av ett ”du skall icke” lämnar man allt för att med gemensamma krafter, på det mest förnedrande sätt man känner till, döda den röst som ropar i öknen. Även detta är fåfängt då undret redan är ett historiskt faktum: vägen är beredd, vi överlevde, alla överlevde! Se det, blomstra vackert, bär god frukt och fröjda dig!!
2022-11-16

  Kajan VIP
Känslan av en rämnande skyddsvall kommer för mig, och människan i sitt närmast desperata sökande efter mening. De avslutande, för mig, gåtfulla orden dröjer sig kvar efter läsning.
2022-11-11

  till E
Det framgår tydligt av dina texter att det finns ett intresse av religion och historia. Här förs man som läsare in en mycket äldre och mörkare tid. En vindlande färd till helvetets förgårdar månne?
2022-11-11

  Ulf Carlsson VIP
Antitetiska ordpar "bereder väg" för en humanistisk syntes i denna stikiska strof, en adventstext där bifogad bild, kolorit och ordval för tankarna till Johannes Döparen som "en ropandes röst i öknen".
2022-11-10
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP