Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets antologi: SAGA-POESI - En nyskapande poesiantologi.


Den levande elden i Izverna-grottan.

 

 sagapoesi.bild@ordkonster.se

 

Izverna-grottan är av de flesta gåtfulla i grott världen.

Forskning gjordes på en 200 meter lång sektion, upptäckte nya gallerier och deras längd uppskattas till, 1 800 meter.

Många av dessa gåtor kan inte tydas ens idag, när det finns medel för ultramoderna tekniker för utforskning. På många ställen finns det fällor, stenportar som stängs och öppnas och låter underjordiskt vatten svämma över gallerier, tak och väggar som ser ut att kollapsa mot de nyfikna som har nått djupet. Från grottan börjar karstkällan med det högsta flödet i Mehedinti grevskap.

 

Idag förser källan städerna nedströms med dricksvatten. I tunnel i huvudläktaren, det vill säga går man in utifrån genom en 4×3 meter lång grind. Du klättrar några marmiter, sedan når du några sjöar med infiltrationsvatten, 75 centimeter djupa, genom en korridor. Efter att ha gått cirka 50 meter dyker det upp en sjö i din väg, i all sin kraft, med vågor, kallad Green Lake, som ger dig känslan av att du har kommit till ett annat land, i en parallell värld.

Du kan bara korsa den här med en gummibåt, hävdar speleologer.

Under de senaste 50 åren har grottan krävt sin hyllning. Många modiga människor miste livet i dess djup, och när de kom nära den lockades de av en osynlig kraft, fördes till djupet och drunknade. Allt detta bevittnade deras kollegor från gruppen speleologer som hade kommit från Budapest, Bukarest och Drobeta Turnu Severin för att sätta nytt rekord för undervattensdykning i grottan.

I landet blev grottan känd efter 1989 när, i området, kartor med förmodade skatter gömda i djupet började dyka upp.

 

Beläget i bergen i Mehedinti, på en höjd av 600 meter, är Izverna-grottan full av mysterier.

 Legenden säger att kejsarinnan Maria Theresa skulle ha sänkt en fyndighet av silver som tillhörde det österrikisk-ungerska riket i en sjö i grottan.

Folklore eller inte, det sägs att Serbiens nationalklenod också begravdes här, vid den tidpunkt då de två kronprinsarna, Milan Obrenovic och Mihail, gjorde anspråk på sin tron, under andra hälften av 1800-talet, varvid skatten transporterades med 80 vagnar med last.

Under de senaste 150 åren har dussintals berättelser relaterade till den serbiska skatten dykt upp i byarna i Mehedinti-bergen.

De hävdar att, efter att hantverkarna ordnat fyra rum där de förvarade det, dödade soldaterna dem för att hålla hemligheten, och de i sin tur förgiftades och kastades i en grop från vilken ännu blodet från en källa kommer.




Fri vers (Prosapoesi) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 51 gånger
Publicerad 2022-11-12 20:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP