Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

skakihänt

PO Enqvist säger att ”kärleken” är lika svårfångad som Gud, men det stämmer inte på barnen som jag spelade Frankie goes to Hollywood för när de låg i magen: ” The power of love A force from above”. Det är något heligt att bära liv och dörren till mitt inre rum var på glänt, man kan säga nästan öppen. Jag har inte stängt den ännu, kanske stängs den aldrig. Kärleken kan vi aldrig förstå, men vilka vore vi om vi inte försökte?
När de började krypa sa jag huvva (jokkmokkska) när de pillrade på en elkontakt eller plockade upp ett skräpkorn från golvet på Barnavårdscentralen. Det gällde att inte ha för många huvva men en si så där fyra kunde mina barn förstå, så det gällde att välja sina huvva med omsorg. Jag tror tom gammhunden i Skabram förstod huvva när jag var tio och bifigur i föräldrarnas psykologiska drama. ADHD och borderline, men det är min egen kvasiteori. De uppsökte aldrig någon som kunde ge dem en diagnos, bara psykakuten tills det värsta gick över. Jag tror allt startade två år efter min födelse, farmors död på Jokkmokks sjukstuga. Hon var kittet mellan dem. Kärleken kanske man kan säga? Egentligen har jag väl lovat att inte berätta, aldrig någonsin. Men nu har det gått så många år så då kan det göra detsamma.
Mannen bakar surdegsbröd och letar upp grönläppad mussla från Nya Zeeland. Det sistnämnda till sonens knän när han, 189 cm, flyger från Kallax till Midlanda via Arlanda, får sådan värk så han inte kan sova på planet. Det tar på att kontrollera cockpit och katapultstol samt ladda JAS planen ute på flygfältet. Öva strid i torr norrbottnisk luft någonstans mellan Överkalix och Övertorneå. Skjuta kulspruta och måsta träffa, krypa på lermarken och rädda stridskamrater som spelar skadade. Det mest märkbara där uppe i norr är björkslyn som sticker upp ur snön, sonen sticker upp, det tar på. Mannen säger vackerord till mig. Han är hel. Hela människor ska hitta hela människor, jag är halv och skakihänt. Medicinerna. Kärleken kan vi aldrig förstå, men vad vore vi om vi inte försökte. Jag tror barnen blev hela?
Prosa (Kortnovell) av Anya VIP
Läst 114 gånger och applåderad av 22 personer
Publicerad 2022-11-15 13:51Bookmark and Share


  Lehva VIP
En fantastisk beskrivning av en självklar kärlek till sina barn. En hel novell på begränsat antal rader. Fantastisk.
2022-11-26

  Lars Hedlin VIP
Oerhört skört och fint berört gillas mycket! :)
2022-11-23

  Eva Helene VIP
Vackert och storslaget berättat. Dåtid och nutid flätas samman liksom generationerna. Och störst av allt är kärleken, om än vi människor är för små att förstå den helt och hållet. Gott ändå är att försöka.
2022-11-22

  Respons VIP
Med precisa detaljer och nya ord som skakihänt tar du med mig på en hisnande resa in i människors gömslen och Norrlands natur.
2022-11-18

  Lena Staaf VIP
Allvarliga frågeställningar om vad kärlek är och hur man formas som människa. Hur man trots försummelse under sin barndom ändå kan repareras så pass att kärleken till barnen får ta plats och vara verksam i deras uppväxt.
Att vara en och en halv är inte så illa. Det finns de som är halva och där barnen inte har någon mer.
Fascinerandr skrivet och med hisnande känsla när sonen befinner sig i JAS-planet. Måtte det inte bli krig!
2022-11-16

  Kungskobran VIP
Två halva personer gör en hel person men en hel och en halv blir en och enhalv vad jag förstår, men vad gör de så länge man inte är på sne, den som inte helan får inte heller halvan får framgår med all tydlighet i denna förnämliga livs essay.
2022-11-16

  Marita Ohlquist VIP
Här står kärlekens dörr på vid gavel, en skattefri förmögenhet.
2022-11-16

  Kajan VIP
Ibland när man läser en längre text, så kan det kännas trögt och motigt; tankarna vandrar iväg; men så är inte fallet här. De två styckena är som två sidor av samma värdefulla minnesmynt, och når fram till mig som läser.
2022-11-15

  Ninananonia VIP
Jag läser och blir berörd. Så bra skrivet.
Kärleken är int lätt att förstå sig på.2022-11-15

  Blomma-Stjärna VIP
tackar för en berörande, sorglig, kärleksfull, naturnära o mustig livsberättelse
- jag tycker mycket om " det är något heligt att nära liv o dörren till mitt inre rum var på glänt, man kan säga nästan öppen. Jag har inte stängt den ännu"
2022-11-15

  Sparvögat VIP
Kärleken skyr inga skakiga händer och sorgsna minnen~kärleken ser själens innersta~så kan vi älska innerligt…
Här lyser kärleken som en stjärna i natten och du berör, som alltid!
Tack för dina ord!

2022-11-15

    Emmeline VIP
Läste någonstans att
man inte behöver vara hel
för att kunna finna kärlek.
Man behöver "bara" träffa någon
som kan möta en där man är.

Och vad är hel? Nöjd? Tillfreds? Trygg?
Känner att vi alla kan bli helare
Hela tiden
Om vi bara är öppna för det
Och därigenom känna mer kärlek
2022-11-15
  > Nästa text
< Föregående

Anya
Anya VIP