Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


1961

Jag utgavs samma år som Aage Samuelsens bok "Her skilles våre veier". 

En epokgörande och revolutionerande publikation.

Året var 1961. Maranataväckelsen brann i både Norge och Sverige. 

Genom Guds ledning och Hans nåd fick jag inleda ett samarbete med Arne Imsen och svenska Maranata. Redan i slutet av 80-talet medverkade jag som skribent i deras tidning Midnattsropet.

Det var ett spännande år, 1961.

Berlinmuren stod klar.

Jag betraktar den som en antiimperialistisk skyddsmur och inte alls som något negativt.

Problemen började då den revs.

I dag marscherar nynazister på gatorna i det som en gång var arbetar- och bondestaten DDR. Arbetslöshet och kriminalitet grasserar. Många längtar tillbaka till det socialistiska Östtyskland.

Jag befann mig i det socialistiska Etiopien, där jag landade på nyåret 1990. Dit kom jag för att gifta mig, vilket jag gjorde den 21/1 det året.

Landet låg i inbördeskrig. Det handlade om Eritrea.

Alla banderoller m m som nordkoreanerna satt upp i Addis Abeba plockades ned under åren 1990-1991. Leninstatyn i huvudstaden gick samma öde till mötes som dem i det forna Sovjetunionen och andra socialistiska stater.

Mengistu Haile Mariam flydde till det socialistiska Zimbabwe.

Nittioett fick vi veta, att Etiopiens socialistiska regering störtats och att en ny regim kommit till makten. Kapitalismen återupprättades.

Schade. Etiopien var en av de socialistiska staterna i Afrika som kommit längst med avseende på att bygga socialismen. Man hade bl a genomfört jordreformer.

Min son föddes 1991, det ödesdigra året då Sovjetunionen upphörde att existera. Ett socialistiskt bålverk var plötsligt historia. Detta trots att 85% av sovjetmedborgarna i en folkomröstning visat att de ville att unionen skulle vidmakthållas.

Fråga romerna som tigger utanför varuhus och på andra platser. De kommer i regel från Bulgarien och Rumänien. När dessa länder var socialistiska hade man arbete och mat på bordet. Då kontrarevolutionen slog till och kapitalismen återupprättades i dessa länder var man tillbaka vid ruta ett.

De två jemenitiska staterna sammanslogs - Nord- och Sydjemen. Därigenom upphörde - tyvärr - det socialistiska Sydjemen att existera. I dag har vi facit i handen. Jemen är sönderbombat av saudiarabisk imperialism.

Jag sörjer kapitalismens triumfer i de f d socialistiska staterna.

Samtidigt vet jag, att Jesus är Densamme i går, i dag så ock i evighet. Hans Ord står för evigt fast i himlen. Han är vägen, sanningen och livet. Detta kan ingen rubba.

Och där vilar jag - i nåden.

Hallelujah anyhow, som R W Shambach sjöng.

 

LARZ GUSTAFSSON, 24/11, Anno Domini 2022

 
Prosa av Larz Gustafsson VIP
Läst 30 gånger
Publicerad 2022-11-24 18:14Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Larz Gustafsson
Larz Gustafsson VIP