Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Europa anklagar USA för att tjäna på kriget i Ukraina.

 

Europe accuses US of profiting from war – POLITICO

 

Românii care schimb? Africa. Mih?i?? ?i Gra?ian au parcurs 12.000 de kilometri ca s? duc? acolo cultura european? - Stirileprotv.ro

 

Europa anklagar USA för att tjäna på kriget i Ukraina. "De säljer mer gas till höga priser och säljer mer vapen" Europa anklagar USA för att tjäna på kriget. EU-tjänstemän attackerar Joe Biden på grund av skyhöga gaspriser, vapenförsäljning och handel.

Nio månader efter att ha invaderat Ukraina börjar Vladimir Putin skapa "sprickor" i väst, enligt POLITICO.

 

Höga europeiska tjänstemän är rasande på Joe Bidens administration och anklagar nu amerikanerna för att tjäna en förmögenhet på krig medan EU-länderna lider.

"Sanningen är, om man tittar noga, det land som drar mest nytta av det här kriget är USA eftersom de säljer mer gas till högre priser och de säljer fler vapen," sa en hög tjänsteman till POLITICO.

 

"Vi befinner oss verkligen i ett historiskt ögonblick", sade EU:s högsta tjänsteman och hävdade att det dubbla slaget av handelsstörningar från amerikanska subventioner och höga energipriser riskerade att vända den allmänna opinionen mot både krigsansträngningen och den transatlantiska alliansen. "Amerika måste inse att opinionen förändras i många EU-länder."

En annan hög tjänsteman, EU:s chefdiplomat, Josep Borrell, uppmanade Washington att svara på EU:s oro. "Amerikaner - våra vänner - fattar beslut som påverkar oss ekonomiskt", sa han i en intervju med POLITICO.

 

USA avvisade Europas klagomål. "De stigande gaspriserna i Europa orsakas av Putins invasion av Ukraina och Putins energikrig mot Europa", säger en talesman för Bidens nationella säkerhetsråd. USA:s export av flytande naturgas till Europa "har ökat dramatiskt och gjort det möjligt för Europa att frigöra sig från Ryssland", sade NSC:s talesman.

Den största spänningspunkten de senaste veckorna har varit Bidens gröna subventioner och skatter, som Bryssel säger orättvist driver handeln bort från EU och hotar att förstöra europeiska industrier. Trots formella invändningar från Europa har Washington hittills inte visat några tecken på att backa.

 

Samtidigt driver störningen som orsakats av Putins invasion av Ukraina de europeiska ekonomierna i recession, med stigande inflation och en energiförsörjningskris som hotar strömavbrott och ransonering i vinter.

Det är för mycket för högre tjänstemän i Bryssel och andra EU-huvudstäder. Frankrikes president Emmanuel Macron sa att höga amerikanska gaspriser inte var "vänliga" och Tysklands ekonomiminister uppmanade Washington att visa mer "solidaritet" och hjälpa till att sänka energikostnaderna.

 

Ministrar och diplomater har uttryckt frustration över hur Bidens regering helt enkelt ignorerar effekten av sin inhemska ekonomiska politik på europeiska allierade.

 

När EU:s ledare kontaktade Biden om höga amerikanska gaspriser vid G20-mötet på Bali förra veckan, verkade USA:s president helt enkelt omedveten om frågan, enligt den högre tjänstemannen som citeras ovan. Andra EU-tjänstemän och diplomater var överens om att amerikansk okunnighet om konsekvenserna för Europa var ett stort problem.

 

"Européer är helt klart frustrerade över bristen på information och förhandskonsultationer", säger David Kleimann från tankesmedjan Bruegel.

 

Tjänstemän på båda sidor av Atlanten inser riskerna som den allt mer giftiga atmosfären kommer att innebära för den västliga alliansen. Bråket är precis vad Putin skulle vilja, enades EU- och USA-diplomater.

 

Den växande tvisten om Bidens Inflation Relief Act (IRA) – ett enormt skatte-, klimat- och hälsovårdspaket – har satt tillbaka rädslan för ett transatlantiskt handelskrig på den politiska dagordningen. EU:s handelsministrar ska diskutera sitt svar på fredag ??när tjänstemän i Bryssel utarbetar planer för en nödkrigskista med subventioner för att rädda europeisk industri från kollaps.

 

"Lagen för att minska inflationen är mycket oroande", säger den holländska handelsministern Liesje Schreinemacher. "Den potentiella påverkan på den europeiska ekonomin är mycket stor."

 

"USA driver en inhemsk agenda som tyvärr är protektionistisk och diskriminerar USA:s allierade", säger Tonino Picula, Europaparlamentets chef för transatlantiska förbindelser.

 

En amerikansk tjänsteman betonade att prissättningen för europeiska gasköpare återspeglar privata marknadsbeslut och inte är resultatet av någon amerikansk regeringspolitik eller åtgärd. "Amerikanska företag har varit transparenta leverantörer av naturgas till Europa", sa tjänstemannen. Exportkapaciteten begränsades också av en olycka i juni som tvingade en nyckelanläggning att stängas.

 

I de flesta fall, tillade tjänstemannen, går skillnaden mellan export- och importpriser inte till amerikanska LNG-exportörer, utan till företag som säljer gasen vidare i EU. Den största europeiska innehavaren av långfristiga amerikanska gaskontrakt är till exempel Frankrikes TotalEnergies.

 

"Ökningen av global LNG-tillförsel, ledd av USA, hjälpte europeiska allierade och partners att nå en uppmuntrande nivå av lagring inför denna vinter, och vi kommer att fortsätta att arbeta med EU, dess medlemmar. , och andra europeiska länder för att säkerställa att tillräckligt med förnödenheter kommer att finnas tillgängliga för vintern och därefter, tillade NSC-talesmannen.

 

Det är inget nytt argument från amerikansk sida, men det verkar inte övertyga européerna. "USA säljer gas till oss med en multiplikatoreffekt på fyra när den korsar Atlanten", sa den europeiska kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, i fransk TV på onsdagen. "Självklart är amerikanerna våra allierade... men när något går fel är det nödvändigt mellan allierade att säga det."

 

Billigare energi blev snabbt en enorm konkurrensfördel även för amerikanska företag. Företag planerar nya investeringar i USA eller till och med flyttar sina befintliga verksamheter från Europa till amerikanska fabriker. Bara denna vecka meddelade det kemiska multinationella Solvay att det väljer USA framför Europa för nya investeringar, i det senaste i en serie liknande meddelanden från viktiga industrijättar inom EU.

 

Trots oenigheten om energi, var det inte förrän Washington tillkännagav ett industriellt subventionssystem på 369 miljarder dollar för att stödja gröna industrier enligt Inflation Relief Act som Bryssel fick helt panik.

 

"Inflationslagen förändrade allt", sa en EU-diplomat. "Är Washington fortfarande vår allierade eller inte?"

 

För Biden är lagstiftningen en historisk klimatprestation. "Även om vi förstår att vissa handelspartner har oro över hur IRA:s skatteavdragsbestämmelser för [elfordon] kommer att fungera i praktiken för deras tillverkare, är vi fast beslutna att fortsätta att arbeta med dem för att bättre förstå och göra allt vi kan för att ta itu med deras oro, säger NSC:s talesperson. – Det här är inget nollsummespel. IRA kommer att öka stranden för investeringar i ren energi, inte dela upp den."

 

Men EU ser det annorlunda. En tjänsteman från det franska utrikesministeriet sa att diagnosen var tydlig: det här är "diskriminerande subventioner som kommer att snedvrida konkurrensen". Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire anklagade denna vecka USA för att gå in på Kinas ekonomiska isolationism, och uppmanade Bryssel att återgälda ett sådant tillvägagångssätt: "Europa får inte vara den sista av mohikanerna", sa han.

 

EU förbereder sina svar, såsom en stor subventionsstyrka för att förhindra att amerikanska rivaler förstör europeisk industri. "Vi står inför en smygande förtroendekris i handelsfrågor i det här förhållandet", säger den tyske parlamentsledamoten Reinhard Bütikofer.

 

"Någon gång måste man hävda sig", sa den franska parlamentsledamoten Marie-Pierre Vedrenne. "Vi befinner oss i en värld av maktkamper. När du slåss, om du inte är muskulös, om du inte är förberedd både fysiskt och mentalt, förlorar du."

 

Bakom kulisserna växer också irritationen över pengarna som flödar in i den amerikanska försvarssektorn.

 

USA har varit den överlägset största leverantören av militärt bistånd till Ukraina, och levererat mer än 15,2 miljarder dollar i vapen och utrustning sedan krigets början. EU har hittills tillhandahållit militär utrustning till ett värde av cirka 8 miljarder euro till Ukraina, enligt Borrell.

 

Enligt en hög tjänsteman i en europeisk huvudstad kan återförsörjningen av vissa sofistikerade vapen ta "år" på grund av problem i försörjningskedjan och chipproduktion. Detta underblåste rädslan för att den amerikanska försvarsindustrin skulle kunna tjäna ännu mer på kriget.

 

Pentagon håller redan på att utveckla en färdplan för att påskynda vapenförsäljningen som påtryckningar från allierade att möta högre krav på vapen och utrustningsfästen.

En annan EU-diplomat hävdade att "pengarna de tjänar på vapen" kan hjälpa amerikaner att förstå att att tjäna "alla pengar på gas" kan vara "lite för mycket".

 

Diplomaten hävdade att en sänkning av gaspriserna kan hjälpa oss att "hålla samman den allmänna opinionen" och förhandla med tredjeländer om gasförsörjning. "Det är inte bra, ur en optisk synvinkel, att ge intrycket av att din bästa allierade faktiskt är det. skörda enorma vinster från dina problem”, sa diplomaten.
Övriga genrer av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 42 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-11-26 17:55Bookmark and Share


  Jeflea Norma, Diana. VIP
Tack Maria Ja, USA på rumänska betyder dörren, Nato har stor makt i Rumänien som knäböjde för Amerika som inte ens ger dem frihet att besöka medan de bär allt till Washington med hundratals meter långa godståg.
Så nästa vecka samlas alla finansministrar från Nato-organisationen i Bukarest och om inte Europa låter sig erövras av de amerikanska trickarnas så finns det fortfarande hopp, men problemet är Finland Sverige som de vill fånga.
Tvisten mellan Ukraina och Ryssland är bara en manöverövning för vad som komma skall;
2022-11-26

  MariaEvighet VIP
Tack för ditt arbete med att skriva! USA är en ful fisk o har alltid varit, har sina händer med överallt. Vi är många som vet att agenda 2030/21 och en VÄRLDSREGERING /bibeln berättar tydligt/ håller på att formas. Därför sker det som sker. G20.... m m
/Maria
2022-11-26

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Coolt, hur vi väljer våra representanter att leda landet! vilken dåre som helst kan prova!

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/detta-%C3%A4r-v%C3%A4rldsledarnas-liv-innan-de-blev-presidenter/ar-AA14zU7Z?ocid=msedgntp&cvid=185a6deae946418bf504e

2022-11-26
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP