Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Finland i skydd förberedde sig för en eventuell invasion.

Industria dezvoltat? de Finlanda care furnizeaz? tot ce este necesar în ad?posturile de ap?rare civil? - Stirileprotv.ro  Finland, det europeiska landet förberedde sig för en eventuell invasion. Myndigheterna har byggt en "stad" under Helsingfors.

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/finlanda-tara-europeana-pregatita-de-o-eventuala-invazie-finlandezii-au-construit-un-zoras-sub-helsinki.html

 

Finland under tak, del I. Flera månader har gått sedan kriget hotade Europas gränser. Människoliv utplånade, hela städer förstörda, samhällen förstörda. Historien upprepar sig framför våra ögon, och faran försvinner inte.

Vi besöker Finland, ett land som har attackerats av Ryssland flera gånger och som är under traumat av krig orsakat av dess granne som inte har gett upp sina imperialistiska drömmar.

 

Omedelbart efter andra världskrigets slut skisserade finländarna upp sin försvarsstrategi som i grunden har att skydda medborgarna. De i sin tur deltar aktivt.

 

Kriget som Ryssland startade i Ukraina har fångat Europa beroende av billig energi från öst och vilande under de senaste åren genom den uppenbara förändringen av inställningen från Sovjetunionens arvtagare.

 

Finland satsar ständigt på befolkningsskydd

Och ändå finns det ett land som har vetat i 80 år att faran kommer från Moskva: Finland. Ett land som sedan andra världskrigets slut ständigt satsat på att skydda befolkningen.

Tuija Karanko är sekreterare för Finlands Försvarsindustriförbund.

 

Tuija Karanko, generalsekreterare för Finlands försvarsindustriförbund: "Ryssland är en granne och vi har nära personliga relationer mellan familj och familj, och vi har en blomstrande turistnäring, och naturligtvis var det en chock att se Ryssland attackera Ukraina ."

Svårt historiskt förflutet

Beläget i närheten av Ryssland, med nästan 1 300 kilometer gemensam gräns, har Finland ett svårt historiskt förflutet. 1939 invaderades det av Sovjetunionen under ledning av Stalin och gick igenom tre på varandra följande krig som ett resultat av vilka det också förlorade en del av sitt territorium.

 

Tuija Karanko, generalsekreterare för Finlands försvarsindustriförbund: "Vi är ett litet land med 5,6 miljoner invånare och vi har en stor granne som är aggressiv för tillfället och oförutsägbar för tillfället."

 

Efter andra världskriget föredrog det nordiska landet neutralitet för att inte provocera sin granne med imperialistiska start, men det utvecklade hela tiden sin armé och byggde en infrastruktur med ett omfattande nätverk av bunkrar som har flera funktioner: försvar, men också för fredstid. .

 

Tuija Karanko: "Jag är rädd att detta onda var förutsett, men för befolkningen och de som inte var så uppmärksamma på politiska detaljer var det en överraskning."

 

Det finns mer än 5 500 skyddsrum i Helsingfors, som kan skydda nästan 900 000 människor av en befolkning på 650 000. Skillnaden är turister eller människor som kommer för att arbeta utanför staden.

 

Stad byggd under Helsingfors

Marihaka skydd. Petri Parviainen är chef för beredskaps- och civilförsvarsenheten vid Helsingfors stads avdelning för nödsituationer.

 

Cosmin Savu: Vi är under staden. Ovan finns ett gym och vi är i berget. Och vi är i ett underjordiskt skydd. Den byggdes 2003.

 

Petri Parviainen, Institutionen för nödsituationer Helsingfors: "Många tunnlar, mycket tillbehör, mycket, ja. Den är gjord för 6 000 personer. Den är förberedd för kärnvapenbomber. Ja, det är så kraftfullt. Så stark är stenen, en miljard år gammal. Allt du kan tänka dig. Stora bomber, kemiska vapen, strålning. Vi började bygga dem sedan andra världskriget. Det är inget nytt för oss. 70 år sedan vinterkriget. Inte som den här, men mindre. Varje hus, sjukhus, hotell eller galleria måste bygga sitt eget härbärge. Vi har den längsta gränsen mot Ryssland”.

 

Det första civila skyddsrummet byggdes på 40-talet, men deras byggande fortsatte trots decennier av fred. Finnarna glömde aldrig invasionen de gick igenom.

 

A: Skyddsrum eller bunker?

 

Petri Parviainen: "Vi kallar det ett skydd, men det är som en bunker. Det som gör skillnaden mellan ett skyddsrum och ett skyddsrum är det faktum att vi har luftkonditionering, en oberoende elkälla, gasdetektorer."

 

I Finlands huvudstad finns cirka 60 skyddsrum byggda i sten, med en kapacitet på nästan 180 000 platser. De flesta av dem, 44, byggdes av Helsingfors kommun och sköts av stadens nödsituationsavdelning.

 

Petri Parviainen: "Det är fullt i de gula områdena med toaletter."

 

S: Kan jag använda den om jag behöver?

 

Petri Parviainen: "Använd inte den här, men det är så de är. Det finns 2 000. Det är ett exempel".

 

Det finns också 2000 bäddar redo att installeras vid behov.

 

Under normala förhållanden används skyddsrum för civilförsvaret för olika ändamål: sporthallar, tunnelbanestationer eller underjordiska parkeringsplatser.

 

A: Är det en lekplats?

 

Petri Parviainen: "Ja, det är en hall i normala tider. Det är som ett gym. I tider av krig är det en plats att lägga alla sängar, plats

 

A: Är det en lekplats?

 

Petri Parviainen: "Ja, det är en hall i normala tider. Det är som ett gym. I tider av krig är det en plats att lägga alla sängar, platsen där befolkningen måste stanna i två timmar, två dagar eller till och med två veckor. Vi har tillräckligt med vatten, tillräckligt med el, vad som än behövs”.

 

S: Ventilation och frisk luft hela tiden.

 

Petri Parviainen: "Ja, och även luftfiltreringen är hög för kemikalier. Vi kan blockera alla dessa toxiner med dessa filter."

 

Skyddsrummet byggdes på fyra år, flera tusen meter ordnade i berget. Här finns fyra stora gym, men även lekplatser för barn, underjordisk parkering eller restaurang.

 

Petri Parviainen: "Ännu en sal. Vi har ett slags klassrum för besökare."

 

Skyddsrummet är säkert från alla faror

Förflyttning kan göras var som helst i Merihaka underjordiska skydd. Det finns även ett gym i bunkern.

 

Cosmin Savu: Finländare kommer vanligtvis på eftermiddagen. Upp till 50 personer kan komma för att träna parallellt. Det finns en annan hall bredvid.

 

Kimmo Kohvakka är generaldirektör för den finska beredskapsmyndigheten.

 

Kimmo Kohvakka, generaldirektör för den finska beredskapsavdelningen: "Finska beredskapsavdelningen ansvarar för att rädda människor, förebygga olyckor, förbereda sig för svåra aktiviteter, större katastrofer som översvämningar, stormar, bränder och, naturligtvis, civilförsvaret. En god del av civilförsvaret samordnas av räddningstjänsten i Finland”.

 

Rysslands aggression orsakar stora förändringar i Europa

Kimmo Kohvakka: "Vi är vid det här laget mycket oroade över vad som hände efter den 24 februari. Alla, hela Europa, särskilt grannarna ser väldigt oroliga ut. Så är det även i Finland. Vi vet att vi har mycket viktiga, historiska beslut att fatta. Historiska beslut om vi ser till bakgrunden. Nationellt stöd för att förberedas med civilförsvaret kommer från krigstiden. Jag tycker att det alltid har funnits ett väldigt starkt stöd för ett heltäckande trygghetssystem, mycket bra stöd från befolkningen från beslutsfattarna. Till exempel började byggandet av skyddsrum för civilförsvaret för decennier sedan. Vi har 4,4 miljoner platser på 54 000 skyddsrum och majoriteten av dessa finns i privatägda skyddsrum. Vårt nationella system hade mycket starkt stöd”.

 

Dokumentet bakom byggandet av bunkrarna är "räddningslagen", en lag som fastställer detaljerna för dessa skyddsrum. För vilken byggnad eller grupp av byggnader som helst, för varje byggd 1 200 kvadratmeter ska även ett skyddsrum göras.

 

"I Finland litar vi på medborgarna och medborgarna litar på offentliga tjänster"

A: Hur kommunicerar du? Eftersom det var en pandemi, nu är det ett gränskrig. Hur kommunicerar du med befolkningen, med normala människor?

 

Kimmo Kohvakka: ”Jag tror att det finns två sätt. Det är glädjande att den finska befolkningen har ett starkt förtroende för myndigheterna. Det är något som, ska vi säga, är naturligt i Finland. Vi har ett högt förtroende för offentliga tjänster som helhet och i synnerhet för de myndigheter som arbetar med säkerhet och säkerhet. Det är en mycket hög nivå av förtroende från befolkningen. Vi måste vara öppna, vi måste berätta för folk vilken typ av utmaningar vi har, vi måste vara transparenta om elementen i systemet och bygga upp den typen av förtroende. Medborgarna är en viktig aktör inom säkerhet och säkerhet. Det är inte en mottagare av aktier, utan en del av samhället. Den viktigaste delen av samhället är medborgarna. I Finland litar vi på medborgarna och medborgarna litar på offentliga tjänster."

 

Källa: StirilePROTV

 

Etiketter: krig, Finland, Rumänien Jag älskar dig,

 

Publiceringsdatum: 2022-11-27 18:29
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 71 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-11-27 18:35Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP