Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
29 september 2020


Gräsen (översättning av Rumi)

Samma vind som välter träden
ger gräsen sitt sken.

Visdomens vind älskar svagheten
och lågheten hos gräsen.
Skryter aldrig om att vara stark.

Yxan oroas inte över grova grenar.
Den hugger dem i bitar. Men inte löven.
Löven lämnar den i lä.

En låga bryr sig inte om vedhögens storlek.
En slaktare springer inte från en fårflock.

Vad är form i verklighetens närvaro?
Väldigt svag. Verkligheten håller himlen ovan,
som en omvänd kopp, kretsande. Vem vrider
hjulhimlen? Den universella intelligensen.

Och kroppens rörelse kommer
från själen likt ett vattenhjul
som står i strömmen.

Inhalering-exhalering är från anden,
nu ilsken, nu fridfull.
Vind förstör, och vind skyddar.

Det finns ingen verklighet utom Gud,
säger den helt hängivna sheikh,
som är ett hav för alla väsen.

Skapelsens nivåer är strån i detta hav.
Strånas rörelse kommer från uppretat
vatten. När havet vill ha lugna strån
drivs de nära stranden. När den vill ha dem
åter i det djupa svallet, gör den
som vinden gör med gräsen.
Detta upphör aldrig.




Fri vers av KPJ Sundquist VIP
Läst 50 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-11-30 22:44



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

KPJ Sundquist VIP