Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Drömmarnas logik

En kör lever ständigt i spänningsfältet
mellan växande och krympande
mellan glädje och sorg
mellan vinster och förluster
mellan liv och död

Livet är dödsviktigt - döden är livsviktig
går att skriva i en evig cirkel som aldrig vill ta slut

Några av oss
lägger oss på kvällen
med tankarna
på en förälder som dött
eller en syster som lever nära döden

Några av oss
lyssnar på barnet i magen
eller barnet som nyss börjat
sin vandring i en osäker
förhoppningsfull värld

Plötsligt går tankarna
till Ukraina
till NATO
till Bolsonaro i Amazonas
till Trump i USA
för att landa i glädjen i musiken
styrkan i gemenskapen
glädjen av att vara levande

Plötsligt är jag på Medelhavet igen
i den där gamla smutsiga båten
som söker nödhamn på Kreta eller Malta

Det är inte svårt att lyfta
en treårig pojke
från stranden
och bära honom
till hans sista vila

Men det är svårt att bära
att en treårig pojke
skall behöva offra sitt liv
för att fly till ett land
dit han inte är välkommen

Det är svårt att bära
att det landet
är en del av det vi kallar
den stora Gemenskapen

I mitt sovrum
bor drömmarnas logik
President Kennedy
hälsar på hos mamma på torpet
Beatles sjunger slafso jä jä jä
på Köldgatan i Biskopsgården
Olof Palme pratar med gisslan
på Norrmalmstorg

Har allt det verkligen hänt?
Händer det nu?
Kommer det att hända igen?

Ditt svar är viktigt
med en kort räckvidd
i en stor kör av människor

 

 

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2022-12-02 13:37



Bookmark and Share


  Anya VIP
Oj så snyggt om det som händer....kanske alltid i nutid. För finns tiden på riktigt, kanske sker allt samtidigt?
Din text är innehållsrik och aktuell, alltid i nutid. Tack!
2022-12-06

  Eva Helene VIP
Ingen av oss kan leva i sitt eget lilla bo utan kontakt med omvärlden. Vi är delar av en helhet och beroende av varandra vare sig vi vill eller inte.
Och i våra tankar och drömmar kan vad som helst och vem som helst ge sig till känna.
Tänkvärd text.

2022-12-05

  Solstrale VIP
En god livskompass du skildrar.
2022-12-05

    Lena Staaf VIP
Väldigt fint! Hur förhåller vi oss till allt som händer och har hänt? Hur agerar vi själva? Vad är viktigt och vad kan vi göra? Nyttiga t ankar även om de tidvis är plågsamma (naturligtvis!).
2022-12-02

  Marita Ohlquist VIP
En bra och tankeväckande text om skilda världar.
Världen skulle förändras till det bättre om alla tänker att du och jag blir Vi.
2022-12-02

  Blomma-Stjärna VIP
En fantastisk dikt
som visar på att var och en av oss
på olika vis
är med och gör inslag i livsvarpen
- en gemensam hållbar vision underbygger och underlättar för oss alla!
2022-12-02
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP