Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Nyckfulla Apokryfer


Bokutrensning

Fem människor satt på ett café

Och diskuterade konst, kultur och litteratur

”Dom i en kommun har åsikter år 2022

om litteratur och har beslutat att rensa ut

Bland böcker av ideologiska skäl på bibliotek”

Sa en man till en annan man

”Har inga åsikter om det” sa en man

”En människa utan åsikter

Är ingen riktig människa”

Sa en man och fnös föraktfullt

Och han fortsatte

”Tyck till nu vad du tycker

Om utrensning av böcker

när du har chansen” sa den förste mannen

”Jaha, en sammanblandning mellan

Politik och skönlitteratur” sa hans vän

”Är det vad du har kommit på!?” sa en man

”Det är rasism det handlar om

 Associationer som på 1930 talet när det

Skedde bokbål ” fortsatte den förste mannen

”Rasism!? Hur får du det till det? Utrensningar bland

Böcker är äldre än 1930 talet, händer och utspelar sig

I boken Don Quijote från 1605 också.

Cervantes sådde och beskrev

en tanke med sin roman om att litteratur

kan orsaka galenskap.  Men hur bevisar man det?

Jag tänker också på all mängd med bibliotek

som bränts ner och Förstörts genom historien”

sa en av männen passionerat och med inlevelse

”Finns ingen bok som kan göra mig galen.

Det kan vara annat som gör att

en människa förlorar förståndet.

Det handlar om rädsla mycket hos de som

Utövar bokutrensning. Rädsla och förakt

för det som är annorlunda.” sa en av männen

”Har det inte med rädsla för att andra ska

Få kunskaper om oss människor som är

annorlunda???” sa en av de fem

”Vart ska jag vända mig då om jag vill protestera

Mot att det sker bokutrensning av ideologiska skäl??”

Frågade mannen som inte ville ha en åsikt

”Prova får du se och skriv om det i din dator

Och publicera det på internet.” sa en av männen

”På vilken websida då ska jag

publicera det?” frågade mannen intresserat

”Välj en du har tillgång till” sa en av männen

”Skriv en bok om det” sa en av de andra

”Skriv i din dagbok” föreslog en av de fem

”Blir det något bättre av det??” frågade mannen

”Det är väl klart att det kan bli” sa en av männen

”Du tror inte att de som ägnar sig åt bedömningar

Av litteratur gör det ändå, och försöker rensa ut bland

Böcker oavsett vad jag tycker och har för åsikt??”

Sa mannen som ville protestera

”Gör som du vill. Frivilligt ska det vara

i en demokrati. Men rensa inte ut bland böcker

bara av ideologiska och politiska skäl. Det är fel.

såna är mina principer i detta ämne” sa en av männen

De fem avslutade sedan fika stunden och tog adjö av varandra

 

Taleptox Skrev

Den 20221204

<+>  




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 62 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-12-04 10:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP