Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hur man läser dikter


LÄSA DIKTER

Att tolka innehåll i dikt är vanskligt
med många slags aspekter, perspektiv.
Man borde läsa som en detektiv
och inte alltför fördomsfullt och chanslikt. 

Att textens "jag" är lika med poeten,
är ingen självklar slutsats man kan dra.
Om "jag" syftar på läsaren, aha!
då slipper man att svälja den förtreten.

Analysera är en annan femma;
beskriva diktens form helt objektivt
med terminologi, ej snickrad hemma.

Men tolka, subjektivitetens klämma,
bör göras lyhört, på nyanser rikt.
Då kanske innehåll och form kan stämma.

  

 

 

 




Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 80 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-01-09 13:45



Bookmark and Share


  Minkki VIP
väl predikat, eller borde jag säga bra prejudikat? bokmärker, självklart
2023-01-09
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP