Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
(Jag håller personligen med Konsumentskydd, när jag slutade laga mat på gas försvann min astma.)


Gasspis orsakar astma och andningssvårigheter.


Wild Orchid (1989) - Bing video


Rapport: Metangasspisen förorenar bostaden med kvävedioxid över de gränser som ställs på EU-nivå.

I en intervju med Bloomberg sa en amerikansk säkerhetskommissionär för konsumentprodukter att användning av gasspisar är en "dold fara".

"Alla alternativ ligger på bordet. Produkter som inte kan göras säkra kan förbjudas, säger byråns kommissionär Richard Trumka Jr. till Bloomberg. Rapporten säger att byrån planerar att "vidta åtgärder" för att ta itu med föroreningar inomhus från kaminer. CPSC har övervägt åtgärder mot gasspisar i månader. Föroreningseffekter har kopplats till astma och försämrade andningsförhållanden.

En studie från december 2022 i International Journal of Environmental Research and Public Health fann att användning av spis inomhus är associerad med en ökad risk för nuvarande astma bland barn. Studien fann att nästan 13 procent av nuvarande astma hos barn i USA beror på användning av gasspis.

Trumka berättade för Bloomberg att byrån planerar att öppna en offentlig debatt om farorna med gasspisen. Alternativ utöver ett förbud är bland annat att "etablera utsläppsnormer för apparater" Matlagning på naturgasspis i ett vanligt kök utan mekaniskt ventilationssystem förorenar bostaden med kvävedioxid (NO2) över de gränsvärden som krävs på EU-nivå, framgår av bl.a. en rapport från Organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning (TNO), citerad av Greenpeace Rumänien.

Enligt den citerade källan visade laboratorietester utförda av TNO att metangasugnen producerar kolmonoxid, suspenderade partiklar och andra föroreningar som kan ha allvarliga effekter på hälsan, särskilt på barn.

Uppgifterna i specialistrapporten visar att antalet barn i EU med astmasymtom orsakade av matlagning med metangas under de senaste 12 månaderna uppskattas till över 700 000, vilket motsvarar 12 % av alla astmafall hos barn i unionen.

TNO genomförde en simulering av matlagning med metangas under en veckas tid med vanlig matlagningsteknik i vanliga köksförhållanden, utan extern ventilation. Resultatet blev att i alla simuleringar där mekanisk ventilation inte användes överskreds EU:s timgränsvärde på 200 mikrogram/m3 NO2 i uteluft inomhus över det tillåtna gränsvärdet på 18 timmar/år. Storleken på köket påverkar dessa värden och ventilationen minskar föroreningarna, men mekaniska ventilationssystem är ofta ineffektiva, otillräckliga eller underutnyttjade, konstaterar rapporten.

"Mer än 100 miljoner EU-medborgare lagar mat med metangasugnar, inklusive mer än hälften av hushållen i Italien, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Rumänien och Ungern. Hälsoorganisationer fruktar att situationen kan bli extremt allvarlig på grund av vinterns energikris, eftersom människor minskar ventilationen för att spara värme och pengar. American Medical Association påpekade nyligen att kaminer som använder metangas ökar hushållens luftföroreningar och risken och svårighetsgraden av astma hos barn. Tidigare forskning har kopplat metangasanvändning till hyperaktivitetsstörning (ADHD) ) hos små barn. En nyligen genomförd studie tyder på att matlagning med metangas under graviditeten kan resultera i hyperaktivitet hos små barn. Det har bevisats att föroreningar från metangasugnar har en negativ inverkan på människors andningsorgan och nervsystem. de sista", noterar den citerade källan.

ASO-rapporten (Applied Scientific Research Organisation) har tagits fram för den ideella energieffektivitetsgruppen CLASP och European Public Health Alliance (EPHA).




Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 69 gånger
Publicerad 2023-01-11 13:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP