Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-


Näcken som var naken

-

Satt vid bäcken med sin fiol

Vacker var musiken

Som ut i skogen vida for

-

En ungmö så skön

Inte långt där ifrån

Hörde hans ljuva toner

Kände djupets melodi

Med trollbundna ben

Vandrade hon dit

-

När hon var honom nära

Hans skönhet lyste klart

Stilla stod hon länge

Vid banken av den bäck

Där han på andra sidan

På stenhällen satt

Naken med sin fiol

Skimrande i månljuset

Från sommarens natt

-

”Välkommen mitt barn”

Sa Näcken som var naken

”Var inte rädd, käre du”

Varsamt han sen sa

”Lyssna vidare på min fiol”

”Sätt dig ned här med mig”

”Stenen är mjuk av mossan så ljuv”

-

Sakta steg hon ner

I vattnet som for

Bäcken kändes kall

Genom strumpor och skor

Vadande hon sig tog

Till sidan där han satt

Med sin lockande fiol

-

”Så glad jag nu blev”

Sa Näcken med ett skratt

”Genom bäcken du gick”

”Modigt utan tvekan”

”Därför jag ska jag spela”

”Värmande toner för din själ”

Stråken sen den dansade

Över strängar så glatt

Flickan satt bredvid

Värmdes av hans musik

-

”Nere i byn…”

Sa flickan viskande tyst

Med ögon som ödmjukt

Frågande sa

”De säger att du är farlig”

”Att du dräper med din bäck”

”Men nu när jag är här”

”Känner värmen från din fiol”

”Så tror att de har fel”

Flickan lyfte sen sin blick

Såg Näcken där bredvid

Naken och vacker

Speciell på alla vis

-

”Ett väsen jag är”

”Ingen man som i byn”

”De vill ha dig för sig själva”

”Att du ska bli deras fru”

”Jag vill dig inget illa”

”Bara visa dig skatten”

”Som i dig du bär”

”Men ditt liv blir aldrig det samma”

”Efter vårt inre djupa dyk”

”Är du redo för dyket sköna flicka”

”Som förändrar din värld?”

-

”Djupt i bäckens vatten?”

Frågade flickan nervöst

Tittandes på det vatten

Som susade där bredvid

-

Näcken som var naken log och sa

”Nej du sköna flicka”

”Inte ner i bäcken vi ska”

”In i dig själv ska vi dyka”

”Till mitten av allt”

”Hos djupets allt och inget”

”Mot upplevelsens gränslösa kant”

”Är du redo att möta allt?”

-

Flickan såg länge ut mot fjärran

Sen frågade tyst

”In i mig själv”

”Men hur gör vi då?”

-

Näcken som var naken log åter glatt

”Lägg din hand i min när du är redo att se”

Flickan sen lade sin hand och sin tro

På nakna Näcken som varsamt den tog

Då spelade fiolen plötsligt en melodi

Sen försvann de båda in

Till insidans värld




Fri vers av PFJS
Läst 36 gånger
Publicerad 2023-01-14 19:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

PFJS
PFJS