Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


15 januari 2023


Galgens kungar

I sitt försök
att tämja galgen
föll hans bara hjässa
av sin livets häst

och kungens lik
det hängde där
som korpars gästabud
vid landets vik till tunga.

Ovan hördes kråkor kraxa,
talade om trådars strängar
av att vävas in i kungars ängar
uti Fyrisvall.

Ett kall som kom att stånda
i den stora, svåra striden
däri härden med de höjda svärden
kom att klunka blodets dunkla bäckar
som ur männens stommar framåt forsat
och i fältet färgat slaget rött i ödets blot.

Sveakungen tvingades att traska
med sitt manskap till sin havets häst
för att på midnattsblåa, gungande ängar
trava till trygghet med träiga åror,

och danadrotten segla ut i brandens bål
mot vågors djupa dal som vaggar
krakens dova sal till gravar
för att öppet möta ödets dom i döden.

Så kom således levnadslotten
och sejdens tal om släktdråpen att gå i arv,
att i väven spinnas och i livet verka
för den sveakung som snärjat, hängt och härjat.

Även han fick galgen att försöka tämja,
men i kampen föll han av den hingstens hårda hals
och sprattlade sin välkomstvals i väntan
på att tåga in i hallen för de stupade.




Fri vers av KPJ Sundquist VIP
Läst 115 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-01-15 20:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

KPJ Sundquist VIP