Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

SVENSK ROMANTISK POESI

Hoppas på att "romantiken"
gör come back i dessa dagar
med den ljuva ordmusiken,
som min skönhetssmak behagar.

Hoppas diktens gyllne åder
returneras till min dator,
åter rinner rik och råder
som lyrikens triumfator!

Hoppas Kellgrens klarhets yra
åter älskar "Till Christina"
och Franzéns solmjuka lyra
i naturen månde skina.

Hoppas den Wallinska malmen
undantränger poppigheten,
att den gamla kyrkopsalmen
segrar över nypoeten.

Hoppas romantikens bildspråk
likt Tegnérs får återklinga,
överrösta dagens tråkbråk
och det sköna överbringa.

Hoppas Geijers ensamsegling,
där på diktens vida vågor,
åter blir en själens spegling
av gudomlighetens lågor.

Hoppas blomsterspråket åter
odlas frodigt i lyriken
och poeten gladligt låter
Atterbom igen bli fiken!

Hoppas översvinnligheten
i Stagnelius´ sonetter
åter blir moderniteten
här bland diktens suffragetter!

Hoppas Almqvist´s fria dikter,
änglar, lamm och purpurvatten
åter ger mystiken vikter
i den sena diktdebatten.

Hoppas Runeberg, "den enda",
vårblonda och sensuella
åter ger vår tids agenda
en naturmystik att gälla.

Hoppas åter Rydbergs grubbel
över livets stora fråga
tränger ner i dagens bubbel
med sin ideella låga.

Hoppas mest att "romantiken"
med sin klassiska gestaltning 
åter gynnar estetiken 
i vår nutida förvaltning.

 




Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 74 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2023-01-22 15:52



Bookmark and Share


  Jeflea Norma, Diana. VIP
Hoppet är det sista som dör.
2023-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP