Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om demokratins dödgrävare på fallande versmått (daktyler och trokéer)


MISSTÄNKSAMHETEN

Konspiratorisk är misstänksamheten.
Tankarna fångas av rädslornas troll.
Ideologen med extremiteten
spelar för ängsliga räddarens roll.

Småningom växer den falska förtreten,
rullar som skvallrets förgiftade boll.
Svinner i fjärran gör medvetenheten.
Kunskapsinhämtandet hamnar på noll.

Samhällsfientlig är misstänksamheten.
Många blir fiender i dess kontroll.
Hudfärgen, språket och etniciteten
fastnar i nationalisternas såll.

Lockas man nappa på blänkande beten,
måste de genomgå närmare koll.
Misstänkliggör spekulanternas meten!
Låt inte hoppet förtvivla i moll!

 




Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 105 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2023-01-25 13:22



Bookmark and Share


  Respons VIP
Välformulerat om ett viktigt ämne!

2023-01-25

  Anya VIP
Jaa vi är många som är rädda på olika sätt....tänker jag. Mycket snyggt författat i en avancerad bunden form.

Funderar på om vissa konspiratörer är samhällsfarliga? Då tänker jag närmast på de som tänker alternativt om t ex den "djupa staten". Men det är kanske inte dem du syftar på?
2023-01-25

    ej medlem längre
Fallande versmått passar svenskan bra, i kontrast till jambisk pentameter exempelvis, som måste skohornas in med småord. Detta är strålande skicklig, vältänkt dikt kring ett aktuellt ämne. Svinner kanske kan vara Försvinner utan att versen blir för stukad. Sista raden kanske kan knådas en gång till.
2023-01-25
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP