Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

två ögon

Jag har en förmåga att uppleva allt statiskt, det som pågår ska alltid pågå. Vattnet som rinner ner i avloppsbrunnen, äldreomsorgens brist på personal, stadsbilden med 70-talshusen (alla i betong) som ersatt de från förra sekelskiftet, missbrukaren som exploderar i raseri och slår handen blodig mot väggen, en smärtsam saknad av barnen, nyhetsflödet på svt-appen, ångesten så omfattande att den svämmar över och fyller hela huset till brädden, ansiktsdetaljerna i spegeln (hår, snor och tårar och där bakom två ögon). Det jag nämner nu är bara exempel, fastsatta detaljer likt de på min anslagstavla. Kanske kan man kalla det att leva i nuet?
Fri vers av Anya VIP
Läst 79 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2023-01-25 13:03Bookmark and Share


  Kajan VIP
Den här texten når verkligen fram; slår an en ton av igenkänning; plågan att leva i ett "upplevt" statiskt tillstånd; en slags stumhet, som i bästa fall kan ändra ton. Det är en kamp att utkämpa, oftast ensam; om man inte sätter ord på det. Man kanske får börja med små steg ? För att komma loss en stund, åtminstone.
2023-02-07

  Eva Langrath VIP
Levande text jag ser framför mig ett diktjag som vill hålla hårt i livet så att det inte rinner bort.
2023-01-31

  till E VIP
Min tolkning: All förändring är inte utveckling. Soppkök existerar tex. ;)
2023-01-27

  Respons VIP
Din dikt påminner mig om hur människor som traumatiserats beskriver att minnet av det som hände ligger precis under ytan och kan lätt återupplivas via ljud eller synintryck. Men det kanske inte är du beskriver?
2023-01-25

    Sefarge VIP
Så levande ögonblicks
bild av "det som pågår
ska alltid pågå. .." i en
oefterhärmlig berörlig
Anya stil-art!
;)

2023-01-25

  Sparvögat VIP
Så skönt det vore om man kunde värja själen mot allt hemskt som händer men känslorna lever sitt eget liv och låter sig inte styras. Att reagera betyder ju att man har en känslig själ och att det är svårt att blunda inför nuet. Och vill man och ska man det…
Så väl du beskriver känslan du medmänskliga poet. Som alltid så närvarande, tack för alla dina fantastiska ord…
2023-01-25

  Kungskobran VIP
Du fångar människors tillkortakommanden och händelser på ditt oefterhärmliga sätt, allt kommer igen igen igen…
2023-01-25

  Marita Ohlquist VIP
Du betraktar nuet med öppna ögon och reagerar ångestfullt på det du ser.
Om alla reagerade så, så skulle vi få en bättre värld.
2023-01-25

    Lena Staaf VIP
Intressant text! Vad är statiskt och vad är rörelse? Det statiska är väl det som du skriver, att vi på något sätt accepterar det dåliga som något som måste vara så eftersom det "alltid" har varit så. Men så har vi ångesten som inte låter sig stängas in, som berör allt och inget, som lever sitt eget liv och som också hänger ihop med det andra.
2023-01-25

  Blomma-Stjärna VIP
åh, så bra du beskriver hur lätt man uppslukas av vardag o fulhet, grymhet, vanmakt och obehag - och så just då du benämner ditt seende som statiskt gör du, paradoxalt nog, att du breddar perspektivet!!! Du öppnar upp för en möjlig förändring, på ett eller annat sätt (snoret snyts ut, tårarna torkar, missbrukaren får handen omslagen, barnen hör av sig, äldreomsorgen får en ny chef, som hjälper personalen..., ja, möjligheter öppnas)
2023-01-25
  > Nästa text
< Föregående

Anya
Anya VIP