Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inte Hälge, bara nästan


Baronen


Baronen på godset gick ut med gevär,
över axeln det hängde och slängde i remmen
medan snusdosan låg i en skjortficka skär
Denna dosa var kungen av likar bland hemmen
med strålande, prålande glans
Med bestämdaste steg gick den noble på ägan
som sträckte sig vid, nästan ända till skyn
och stannade gjorde han först invid legan
av hjortarna använd och välkänd i byn
Men ack-ack, den var tom, ack så tom
ganska vacker ändå i sin blom
så han satte sig ned med sitt snus och sitt krus
såg i fjärran sitt praktfulla hus

Baronen var ung, han var vacker och stark
men han snusade mycket, till ättens förfäran
och var ungkarl till råga på allt, men med spark
från hans klack mottogs breven från mor med begäran
att ila från vila med ens
Ty han visste så väl vad de orden betydde
blev grön i sin syn när han tanken dem gav
men tog sig en prilla och mardrömmen flydde
som hade den varit en gast från en grav
Och vid legan han ensam var än
sökte hjorten, men fann inte den
drack en klunk från det ölkrus som han hade med
Skönast var att bli lämnad i fred

Då infann sig hjorttjuren, ståtlig och grann
med en kungalik krona, så hög att väl vinden
gärna skulle ha flyttat till närmsta savann
i panik farit ylande ut genom grinden
om blott den haft intelligens
Jaså, sitter du här, sade hjorten och fnyste,
få se om du pallar, lyft puffran och skjut!
Bland örterna kvar satt baronen och myste
om bössan var bössa var han inget krut
Tio hjortfruar dök sedan upp
Är du tjur eller är du en tupp
utbrast slutligt den late, och höjde sin skål
Drick, min vän, får vi se vad DU tål!

Baronen och hjorttjuren stupfulla blev
Det var snus överallt kring den frejdade fläcken
och sitt ansikte medelst sin mors sista brev
gnodde godsherren rent. Om hon sett vad för fräck en
omsider han kommit att bli!
Så kom hjortarnas kalvar, de var nog så många
ändå innan fyllan med synen gjort sitt
Nu blev de till dubblar och tripplar i ånga
av töcken, och skuttade uppsluppet, fritt
Det var bara att skutta i kapp
ingen man fick ju lov att bli slapp
Mycket om det kan sägas, men hellre Gutår
må vi dansa i herrarnas spår!



5/2 2023




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Lena Söderkvist VIP
Läst 76 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2023-02-07 18:58



Bookmark and Share


    prima donna
Vilka härliga rim! Tänkte skriva att det lät som en visa,nästan litet Cornelis över det hela, innan jag såg att du har satt den i kategorin visa/sång. Bra gjort, du får lägga in ett spår där du sjunger den, om det nu går!?
2023-02-08
  > Nästa text
< Föregående

Lena Söderkvist VIP