Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det har jag hört


Kunskap kan vara välgörande men också förgörande

Det är inte lätt att skilja det sanna från det sannolika eller
visdom från vetande.
Den vise vet att hans vetande är tro men den oförnuftige tror att hans
tro är vetande.
Att tala sanning är ett, men att vara sann är ett annat.
Vad hälsan är för kroppen är sanningen för själen.
Det är en betydande skillnad mellan kunskap och visdom.
Kunskap kan man läsa sig till.
Visdom måste sökas på annat håll. Den kommer intuitivt
från de inre dolda djupen.
Visdom är den utdestillerade essensen av intuition, kompletterad
med erfarenhet och reflektion.
Den följer tingens ordning och är universell.

När kunskapen satt sig över visdomen kan den bli förgörande
eftersom den inte kan se följderna och konsekvenserna av
det som man skapat!

Det man tycks vinna skapar samtidigt en förlust!




Övriga genrer (Drama/Dialog) av WyS VIP
Läst 110 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2023-02-15 20:47



Bookmark and Share


  Respons VIP
Känner igen diskussionen från Aristoteles tankar om skillnaden mellan episteme och fronesis. Bra formulerat!
2023-02-20

  Koloristen
"...allenast ett är nödvändigt" (Luk.10:42).
2023-02-16

  Staffan Nilsson

Kunskap är alltid frigörande!

2023-02-15

  Kungskobran VIP
Visdom kommer med åldern. I Sverige har vi sanktionerad åldersdiskriminering
det märks på de vansinnesbeslut som vår riksdag har fattat de senaste decennierna. Endast 6 ledamöter är över 65 år. Var femte invånare i Sverige är över 65, det motsvarar 70 ledamöter i riksdagen.
Snacka om diskriminering.

2023-02-15

  Sparvögat VIP
En tänkvärd visdom…
2023-02-15
  > Nästa text
< Föregående

WyS
WyS VIP