Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Bilden är min egen. Första versionen.


Gruvvattnet och mormor

En poetisk bris mot storm, en mjuk låga mot stegrad blixt: lättviktaren, till färgen som gullvivefälten vid Norra hagen – inköpt för 15 kr – överrasskande hoppar den igång vid första försöket, går dock lite hackigt, men ett rengjort flöde förändrar och och det är som om en barnenibullerbystämning sänker sig ner över Gruvvattnet och allt är under kontroll. Naturlagarna känns inte ifrågasatta. Och många vill åka med.

Problemen börjar vid lättviktare nummer 2, gruvvattengrön och ur grönt kommer tanken att båda skulle kunna köras samtidigt. Det blir konvalescent en vecka, sen tre. Men då är lyckan faktiskt med oss alla. Jag är sex år då. Den gullvivefärgade lättviktaren för 15 kr går aldrig mer att starta. Det är prästen som i förbön frågat efter denna ynnest. Och Motorblocket har nu spruckit.

Men då köper mormor sin första speedwaycykel. Och De Sju Änglarnas Port öppnar sig, en port mormor med nöd och näppe undgår. Om prästen är inblandad är okänt. Mormor kommer undan med brutet ben, intryckt näsa, ganska gulligt faktiskt och hon är för framtiden i behov av peruk. Även om hon köper ytterligare en speedwaycykel försöker hon aldrig med dessa två samtidigt. Hon nöjer sig med bakåtvolt med en maskin.




Skapa | Skriva av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 291 gånger
Publicerad 2023-02-22 11:23



Bookmark and Share


  Ninananonia VIP
Härligt berättat!
Vilken tur att den tuffa stålmormorn klarade sig, men prästen verkar vara lurig?
Jag gillar dina metaforer som får mig att tänka till.
2023-03-08

  till E
Som mc-förare blir jag enkelt förförd av den här. Håller med @Kajan i hans påståenden. Funderar över vilken slags spricka motorblocket symboliserar.
2023-02-25

  Stanley Rydell
Autofiktion på ditt bästa! Vem skulle inte ha önskat ha en sån mormor?!
2023-02-24

  Kajan VIP
Det känns som om insatserna höjs allteftersom, trots prästens enmansmotståndsrörelse. På ett sätt blir motorcyklarna en slags bild av mormors lockelse till det synbart oförnuftiga, och frestelser kan vara svåra att motstå för människan. Kan inte låta bli att undra ifall speedwaycykeln var en tjeckisk Java?

Förövrigt är bilen i första hand ett transportmedel, medan motorcykel är en direkt upplevelse, på gott och ont.
2023-02-23
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP