Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Gaius Valerius Catullus (ca. 84-54 f.v.t.).


catullus


catullus!
du skrev i antiken vackra verser
hänfört upphöjda verser
hexameter efter hexameter
som om orden i sig själva var benägna
att ständigt skita pärlvit marmor
vördande verser om gudinnor, kärlek,
och pastorala herdeidyller

sublimt, ständigt sublimt
och självfallet ytterst

l å n g t r a d i g t

min favorit är nog ändå din ökända
carmen xvi
i vilken du tystar ett par samtida kritiker
med de bevingade orden:

pedicabo ego uos irrumabo

kort, koncist
och så befriande

b a n a l t

catullus,
my man!


©MagisterZ




Fri vers (Fri form) av MagisterZ
Läst 81 gånger
Publicerad 2023-03-02 14:36



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
Alltid roligt med lärda texter och att Du sätter fingret på hur svårt det kan bli med att inrätta en kanon.
2023-03-02
  > Nästa text
< Föregående

MagisterZ
MagisterZ