Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ojämlikhet


Genom människans historia har ojämlikhet varit som en röd tråd.
Ett fåtal individer eller familjer tillskansar sig makt och tar åt sig av resurser, som andra borde haft.
Detta trots lite revolutioner och mer eller mindre demokratiska försök att genom lagstiftning göra världen mer jämlik.
Och det är deprimerande att vi inte hunnit längre.
Tänker en som fyller åttiotvå.

Dock är det så, att det finns åtminstone ett moment i alla människors liv, som är genuint jämlikt till sin karaktär.
ALLA MÅSTE VI GÅ PÅ TOALETTEN.
Det spelar ingen roll om själva toalettutrymmet är enklast möjliga utedass med hjärta på dörren eller ett med golvvärme, guldkranar, kakel och mosaik.
TILLSIST är det en naken rumpa, en röv, en stjärt, ett arsle eller en häck, som sitter vid någon form av hål eller på en stång över grop. Och skiter.
Och all skit luktar. Och alla som skiter måste torka sig därbak. Alla kan få brunt om fingrarna (såvida man nu inte råkar vara begåvad med en stab av rövslickare, förstås!)

Men på toa.
En gång per dygn.
Är vi alla jämlika. Byxor nere. Kjolar upp.
Vare sig vi är hårda i magen eller har ränneskita.
Vare sig vi är gamla eller unga, influencers, kändisar, kungar, presidenter, skurkar eller vanligt folk.
Vi sitter där alla tillsist och klämmer.

En ganska befriande tanke. Mitt i allt elände.




Övriga genrer av Ingmar Hård VIP
Läst 87 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2023-03-02 15:15



Bookmark and Share


  Solweig Jansson VIP
Ja, våra grundbehov är lika antingen vi är rika eller fattiga. På badhus har man också lagt av sig alla statussymboler - och i sjukhussängen.

Det finns faktiskt i mänsklighetens historia exempel på samhällsbildning som är mer jämlik än de flesta t.ex pygméer i Centralafrika eller varför inte Sverige på 70-talet. Min mor, som dog 100 år gammal, sa att hon var glad att hon fått leva i Sverige i ett välfärdssamhälle under antibiotikans tid. Men jag håller med dig - det är svårt att vara optimist. Vi är inte jämlika ens i det du beskriver - i många flyktingläger år det farligt för flickor och kvinnor att gå på toa.
2023-03-03

  Kungskobran VIP
Ha där fick du till det mitt i prick.

2023-03-03
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP