Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Konsten gör livet värt att leva, och därmed basta.


Lekplats för skönandar


I en skönandes skalle finns bara det fina
allt det andra förkastas, jomen, det är sant
Släpp en sådan person fri i skräpdjungelns pina
se den omvandlas till något fagert och grant
När den gråaste himmel får lysande hål
är det skönanden, tro mig, som har varit där
med sin molnpik av skinande, konstnärligt stål
och ett sinne som liknar mest Tänt-var-det-här

Se det fula på väggarna brännas av flugor
som en konstnär släppt lösa för sitt nöjes skull
Sedan målar han solsken på gårdar och stugor
hittar vägen till hagen, dess vandrande ull
Och hans röst liknar gudars, den vackraste sång
fyller etern, och låter som kvitt-kviddevitt
medan ulltussar bräker och humlan på språng
surrar rofyllt och livligt, ty ordet är fritt

Får han tag i en trädgård så skall ni få skåda
hur han Husfar och Husmor förevigar väl
Till två vita statyer förvandlar han båda
som får vakta sitt hägn och av tider ta del
Även räven som smyger kring hönshusets knut
är en ädel natur, enligt konstnärens skrå
Mickel själv anar kanske vad som är på lut
där han tassar i tysthet vid stolt baldersbrå

Sedan lägger sig dimmor, och morgnarna bleknar
bjuder sällsamma stämningar, dårar med dis
Också ungdomens skönandar med sina fräknar
finner vägen till höstsolens konstparadis
Med poeter, skulptörer och målare där
blir det ingen plats över för tvivel och fnys
Alla skönandar lever som lekarna lär
och om suckar från andra det alls inte brys.



25/2 2023




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Lena Söderkvist VIP
Läst 78 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2023-03-04 18:49



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Underskönt välformulerad diktkonst du bjuder prov på!!

Innehållsmässigt läser dock mina ögon om en glättig galning, som i värsta fall förblindar både sig och andra, förtränger skräpets existens så att man tror jordens omvårdnad redan är fixad....

...men i bästa fall trollar han på riktigt, så att grådiset blir vackert och fler skulptörer upptäcker ljus som man inte såg. Räven är hursomhaver guld värd.
2023-03-07

  Solstrale VIP
Ja så skönanden kan speglas och gestaltas i all sin glans med säker kraft att inspirera läsarjaget. Härligt att få del av ett sådant kapitel livets skönandar kan generera! Fint!
2023-03-05

  Blomma-Stjärna VIP
o, så fint du skriver om skönandarna!
tack alla ni som förjagar allt tvivel och fnys
som fyller etern med vackraste sång
och bjussar på sällsamma stämningar!

- leve skönandarna och deras skrå!

(och om suckar från andra ska det alls inte brys - för se nu hur ur skräpdjungelns pina
skönandar lockar fram allt det fina att för folket skina)


2023-03-04
  > Nästa text
< Föregående

Lena Söderkvist VIP