Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Svensk metod "Rydberg-effekten" nytt sätt att mäta tid.

Forskare har upptäckt ett helt nytt sätt att mäta tid. Forskare vid Uppsala universitet i Sverige tillkännagav resultaten av en verkligt revolutionerande studie. Deras experiment på den böljande naturen hos något som kallas Rydberg-effekten avslöjade ett nytt sätt att mäta tid som inte krävde en exakt utgångspunkt. Det innebar att mäta resultaten av laserexciterade heliumatomer och jämföra deras resultat med teoretiska förutsägelser för att visa hur deras signaturresultat kan representera en tidslängd.

"Om du använder en räknare måste du definiera noll. Man börjar räkna från en viss punkt", förklarade fysikern Marta Berholts från Uppsala universitet i Sverige, som ledde teamet, för New Scientist 2022.

"Fördelen med detta är att du inte behöver starta klockan – du tittar bara på interferensmönstret och säger "okej, det har gått fyra nanosekunder." Det är viktigt att notera att inget av fingeravtrycken kräver en då och ett nu för att fungera som start- och stopptidpunkt. Det skulle vara som att mäta en okänd sprinters lopp mot ett antal konkurrenter som springer i fastställda hastigheter.

Genom att leta efter signaturen för störande Rydberg-tillstånd mitt i ett prov av atomer kunde tekniker observera en tidsstämpel för händelser som inträffar med en precision på 1,7 biljondelar av en sekund. Framtida kvantklockexperiment kan ersätta helium med andra atomer eller till och med använda laserpulser av olika energier för att bredda tidsstyrningen för att tillgodose ett bredare spektrum av förhållanden.
Övriga genrer av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 62 gånger
Publicerad 2023-03-08 00:28Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP