Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
2023.03.08 onsdag. När jag går omkring och tänker.


Den fredligare världen

När jag var barn så bråkade jag och mina barndomsvänner om vilken boll som var rundast. Min bror Micael, som var några år äldre än mig, påpekade då att det finns inget som är rundare. Antingen är något runt, eller så är det inte runt. Det är samma sak med fredligare värld. Antingen är världen fredlig eller så är den inte fredlig. Världen kan inte vara fredligare.

Nu har jag studerat lite som skolungdom och så, och kommit fram till att det finns inget som är riktigt runt. Allting är runt med en felmarginal som man måste ta hänsyn till, så ingenting är riktigt runt. Kan vara så med fredligt också, ingenting är riktigt fredligt. Allt är fredligt med en felmarginal som man måste ta hänsyn till.

Men kan man då säga att bara för att ingenting är riktigt fredligt eller runt, så kan man ändå tala om att något är fredligare eller rundare än annat? Nej jag tror inte det stämmer. Man kanske måste ha varit i Piteå för att förstå lite bättre. Ingenting är riktigt runt och ingenting är riktigt fredligt. Så man ska nog prata i termer som att saker och ting och platser är mer ofredliga eller orunda än andra.

Så vi vill ha en fredlig värld, inte en fredligare värld. Vad samhällena egentligen försöker göra är att samhällena bara ska vara mindre ofredliga, inte helt fredliga, när de säger att de vill ha en fredligare värld. Kanske ingen vill ha en fredlig värld när det kommer till kritan, men ändå mindre ofredlig?

 




Övriga genrer (Kåseri) av Mats Kitok-Lundmark VIP
Läst 181 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2023-03-08 13:25



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Så otroligt gott sagt med fokus på hur vi definierar vårt samhälle, vad vi säger, vad andra säger oss… Du sätter huvudet på spiken här. Med vandringen i orden, liknelser, och exempel nås man av en självklarhet att så är det, och så har det alltid varit. Dvs en fredlig värld har alltid byggt på att försvara freden utan att själv hota med något, fast att hotet är där underförstått, terrorbalansen blir viktig, utan att man som människa egentligen vill sträva efter den! Vi vill ha fred men denna önskan har ack ett pris! Neutralitet kanske aldrig har därför ens existerar på riktigt även om vi velat önskedrömmar om det. Mindre orunt och mindre ofredligt…
2023-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Mats Kitok-Lundmark
Mats Kitok-Lundmark VIP