Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Bilden är min egen, ett collage i grunden


Gruvvattnet och De Tre Spisarnas Hus (II - sägnen i sig)

I tidsaugur lever tre unga kvinnor, alla med samma namn. Även om det skulle vara sannolikt lyssnar de inte till Eke, utan tycks alla ha haft namnet Freja. Det märkliga är att ingen tycker om katter. De börjar var morgon med: katthår mellan tårna, en förbannelse, men män är fint. Och då har vi landat där problemet visar sitt ansikte. Det som skulle bygga De Tre Spisarnas hus.

Tidigare lever de i harmoni i ett mongoliskt tält, med en eldstad. Men en dag känner sig den yngsta av kvinnorna ovillig till manfolk. Slutsatsen blir att någon trolldryck blandats i hennes mat. Hon minns väl en kväll när ingen av de andra är hungriga och hon äter friskt, slutligen friskt igen.

Dock har hon dagen därpå sällskap, samma åkomma har drabbat den äldsta systern. Hon och den yngsta ser tungt på mitt emellan, känd för list och rackarspel. Och så är bärsärken igång. Strax ligger tältet i stycken och eldstaden raserad.

Under eldupphör kallar de på trädandarna och pekar ut var De Tre Spisarnas Hus skall resas. De har gått med slagruta av renhorn för söka rätt plats. De tre skall nu ha en egen spis och alla skall laga sin mat vid samma tid. De skall hålla varandra under uppsikt, genom sneda takspeglar, trots att ingen förgiftning påvisats.

Några torra träd offrar sig eftersom de kan se in i framtiden. Vet brädtemplets tid. Förgängligheten är inskriven i det som sker. Och innan nattens första timma i det nybyggda huset drar tre ilskor fram mellan golv och tak och antänder det som kan brinna.

Och de tre Frejorna lever inte lyckliga i alla sina dagar. Efter att ha lagt ner sina hjärtan i jorden irrar de omkring mellan gruvorna släpande sina spisar.
Skapa | Skriva av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 181 gånger
Publicerad 2023-03-15 08:10Bookmark and Share


  Cugel VIP
Professionellt så professionellt.
Gruva får mig att tänka på något djupt.
Med så få ord till förfogande har du åstadkommit detta djup. Jag vill falla ner i brunnen, tillbringa tid med Frejorna, lära mig mer om dem.
2023-03-17

  Ninananonia VIP
En spännande och mystisk text som får mig att fundera...

Varför skulle de bygga det tre spisarnas hus?
För att de inte litade på varandra angående den förmodade trolldrycken ?
Jag tycker om dina ordval och din berättelse känns lite tragikomisk
nästan åt fabelhållet.

Så vad kan vi lära oss av denna berättelse?

Bra berättat!


2023-03-17

  Skatflickan VIP
Texten gräver sej neråt. Du har som alltid lyckats att få med en hel historia i din text, hela spännvidden. Förödelse, ilskan och olyckan känns verkligen hos dessa Frejor.
Får känslan av att Harmonin som tidigare fanns ställde mycket krav, som på en nåder liksom.
2023-03-17

  jba VIP
Åh! Det är väldigt bildskapande. Och det är som vanligt en tät text.

Det finns något både djupt tragiskt och samtidigt lite komiskt över berättelsen som jag läser den. Deras envisa misstänksamhet och ilska som leder till att de släpar runt sina spisar och därmed väljer att upprepa förödelsen.

2023-03-17

  till E
Får associationer till såväl Kairosögonblick som buddhism i texten. Spisarna som släpas likt sniglar sina hus. Ett tydligt slemspår följer textens subjekt.
Den skulle kunna fungera som en uppmaning (för den som söker läkning), att vara närvarande i nuet och inte undvika den ibland smärtsamma verklighet som finns där.
2023-03-16

  Kajan VIP
Det finns mycket symbolik i texten; kan föreställa mig "brädtemplet" som människans samhällsbyggande och den fåfänglighet hon ägnar (och har ägnat) så mycket intresse för.

Från nomadlivets fridsamma samexistensen till konkurrens på alla de plan; avund och missunnsamhet blir ett eko av vår förvisning från detta Eden, numera så avlägset för många av oss i både hjärta och tanke.

Släpande sina spisar letande efter något förlorat, vilket öde att drabbas av. En text med många lager, mycket läs -och tänkvärd.
2023-03-15
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP