Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


NATIONALEKONOMEN SOM FÖRESKREV REVOLUTIONEN

Född in i ett hierarkiskt samhällssystem upp-
byggt av ärftliga tillgångar därur genetiska
blodsband genealogiskt förlänas företräde
medgavs Jacques Turgot 1727-1781 ett visst
samvetskval och medkänsla för de mindre
lyckligt lottade genom att med en skriftställ-
ning beröra rikedomars uppkomst,arv och
fördelning 1766 där han inte var nådig mot
monarkins parasiterande på folkets skatter,
och i egenskap av deist erkände Turgot gud
enbart i teoretisk uppfattning men inte i
praktisk vilket innebar att människan alena
är utlämnad till sig själv där bönder och borg-
ares ärftliga hantverk som anpassats efter
livssituation bör reformeras efter produktion
och konsumtion för att inte hamna i obalans
varvid fysiokraten talar emot den merkantila
inriktningen.

I sin skriftställning lyckades han till sist full-
borda sitt fall med att få sparken som politiker
från sin post 1776 och därmed hans auktori-
tära inflytande men bedrev ändock i återstod-
en av sitt liv åt skriftställning i nio band där
ånyo hans ideer skulle så fröna till revolution-
en 8 år efter hans död för det som lämnades
ofullbordat kunde han fullborda från sin grav.

-
Fotnot : Kan synas aktuell i vår tids turbulenta
svängningar i världsekonomin av inflation och
skenande matpriser.

Människan har mycket att lära från historien
för att undvika upprepning av oönskad effekt,
det gäller bara att äga den rätta viljan att med
kunskap därtill sätta veta framför tro.
-




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 343 gånger
Publicerad 2023-03-16 11:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP