Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Bilden är min egen


Brädtemplet ( ur Gruvvattnets krönika)


När Brädtemplet en gång reses mellan de två vattnen är det inte i tidsagur, alltså läggs bräda till bräda efter sagotiden. Men det byggs på samma plats som De Tre Spisarnas Hus brunnit ner. Brädtemplet är sammanfogat som en Xylofon, varje bräda försedd med en löst hängande lergök, öppnar för vinden till dubbelspel.

Bygger gör violinisten Edvin Berg, en ynkedom i styrka, saknade alla möjligheter till att få arbete i Gruvorna. Han överlämnas till att stråka en fiol. Klar sitter han ofta med sitt instrument på en bergshylla och kallar. Efter ett år och sju dagar blir det Axel och Anna Korp som flyttar in. Anna Korp har hört violinsträngarna genom alla sina drömmar. Inflyttningen äger rum några dagar innan den kommunistiske borgmästaren kallas till Moskva. Som ni vet återvänder han aldrig.

Glasspel kommer att installeras i Brädtemplet där tonerna dras isär av sexvoltströmmar, alla stämda av violinisten Edvin Berg och tonerna smeker sig fram genom rummen där de tas emot av melodiska bönekvarnar och höglandsvimplar av silke, alla i förlåtelsens färger. I fyra rum står en jukebox som andas in och släpper ut musiken som panflöjter över Vattentorget.

Allt detta gör Axel Korp när hustrun är på hospital, allt till för att hustrun skulle komma till ro efter elchockerna. Det går som han tänkt, när Anna Korp återvänder följer hon tonkompassen till vila, i första gryning börjar hon med sina märkliga fönstermålningar. Målningarna som talar om vad en människa är.
Skapa | Skriva av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 72 gånger
Publicerad 2023-03-19 06:50Bookmark and Share


  till E VIP
Jag har dessvärre bevittnat terapi medelst elchock flertalet gånger. Det är ingen trevlig syn, men kan det kan onekligen förändra. Jag faller verkligen för den sista meningen.
2023-03-23

  Kajan VIP
Det är en snirklig upplevelsebana att följa; en sak som slår mig är att "Brädtemplet" uppförs på samma plats som "De Tre Spisarnas Hus", som existerar inom tidsaugur/sagotiden.

Den känslan av sammansmältning, en överrealism, ger en helhetsupplevelse av en människas värld, som kanske är "sannare" än enbart, torra faktiska fakta.
2023-03-21

  Stanley Rydell
”Målningarna som talar om vad en människa är.”
Det är vad som kan utläsas ur hela dessa sinnrika skärvor av text som bildar sammanhang där människor, platser och tider för läsaren blir synliga vart efter.
2023-03-20

    Sefarge VIP
Som en musikalisk Poesi-symfoni
av fantasifylld egensinnighet
att läsandes njutbart
kunna återvända
till!
;)

2023-03-19
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP