Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det fria ordet

Så fort jag öppnar munnen
Och säger ett ord
Är jag dömd
Vem är det som talar
En hon eller han
Ung eller gammal
Kvinna eller man
Vad är det för språk
Hur låter rösten
Finns dialekt
Om du inte ser mig
Om ljuset är släkt
Är jag då fri?
Om du bara hör
Sorterar du ändå
Placerar mig inom
Eller utanför
Det fria ordet
Fortsatt dömt
För många en kamp
En fantasi som de drömt
Jag kan säga vad jag vill
Underbart, härligt
Det är grundstenen i vår demokrati
Men vi
Ska inte lura oss att tro att ordet är fritt
Du granskar allt jag säger genom ett filter som är ditt
Beslöjar ordet mitt
Med alla yttre attribut
Det fira ordet har en gräns, ett slut
Är jag fri att tala i ett tomrum
Där allting suddats ut
Det fria ordet
Kan det vara
Där ordet bara finns
Står ensamt utan mig
Där ingen kan förändra
Begränsa eller se
Där ordet står skrivet
Och blir till
Exakt så som läsaren vill

Men
Vad skulle det betyda om ingen sade ord
Om alla vore tysta över hela vår jord

@ Malin Tyberg





Fri vers (Fri form) av Malin Tyberg VIP
Läst 138 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-03-22 00:12



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Friheten måste erövras.
Ibland genom trots.
2023-03-22
  > Nästa text
< Föregående

Malin Tyberg
Malin Tyberg VIP