Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Pär Lindgren: Rummet 1980 - 2023

Genom nyhetsflödet denna morgon
stiger
- chockartat -
en röst ur ett sagoförflutet
i knäppande, sväljande, rullande, studsande rytmer;
gula ärtor ur kartongen, ut över diskbänkens rostfrihet;
spelkulor i gravitationslösa uppflog;
stenar lekande på älvstranden, svarta, glänsande av väta;
fallande tomrum genom materialiteten,
i tonsättarens jonglerande med tidsenheter
mot en susande fond av sci-fi och tomma fabriker;
en lek i väldiga valsverk
med dammiga traverser glömda i taken,
medan lövverkssommarens ärtsångare där ute laddar om
och skickar stötvågor av automateld
genom mitt minne av ett 1980-tal
när elektronisk ljudkonst var hungriga spöken
i studiomaskiner
och P2-scouter vrängde avantgardtörst
upp i radioapparater och hörselgångar,
långt ut i de receptivt glesa,
och jag var gles, uppmärksam, överväldigad;
kassett efter kassett fylld med radiovak:
Nya Timmen, Studio Onsdag,
b l.a. med Pär Lindgrens ljudverk RUMMET från 1980;
i sin tid underverkens underverk,
som sedermera kom på samlingsdubbel-CD:n
Electro-Acoustic Music from Sweden, på Phono Suecia,
utgiven 1988,
och för vilket nu, 2023, Pär Lindgren belönats
med ett helt nyinstiftat elektronmusikpris,
i mig återuppväckande den omskakande känslan
av upptäckter av nya världar som RUMMET gav,
och fortfarande ger




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 85 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-03-22 10:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP