Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skygglappar på


han satte på oss munkavle
osynlig förstås
men den hindrade oss
att tala om det förbjudna

allt som hände
hemma hos oss

när persiennerna i köket
var neddragna
och bara släppte in
ett skyggt ljus

allt som hände
hemma hos oss

då visste vi
när vi kom hem från skolan
att denna dagen
skulle bli en jobbig dag

allt som hände
hemma hos oss

mamma kunde inte
använda spisen
den var belamrad
med en stor apparat

alls som hände
hemma hos oss

kall mat denna dag
och nästa
att bränna sprit
tar sin tid

allt som hände
hemma hos oss

nästa dag igen
persiennen neddragen
samma skumma ljus
den distinkta doften

allt som hände
hemma hos oss

sedan röret fasttejpat
på mammas linneskåp
det eviga droppandet
ner i kastrullen

allt som hände
hemma hos oss

drycken hälldes upp
i många flaskor
förpassades in i
barskåpet

nästa dag persiennen
uppdragen och mammas
rutiga köksgardiner
lyste trygghet mot oss

allt som hände
hemma hos oss

så kom helgen
pappa lustigt glad
av drycken han gjort
man fick passa sig

allt som hände
hemma hos oss

vita bönor och korv
till oss barn
kött och råstekt potatis
till de vuxna

allt som hände
hemma hos oss

sedan kom efterrätten
det vi hörde bakom vår 
stängda dörr
slagen som ven

allt som hände 
hemma hos oss

kissnödig och törstig
tyst utanför 
smyga på tå
skynda bli klar

allt som hände
hemma hos oss

mamma som grät
pappa som skrek
ryckte upp dörren
till oss

allt som hände
hemma hos oss

jag minns inte mera
det är för förfärligt
mörkret intog oss
mörkret kvävde oss

allt som hände
hemma hos oss

inget att tala om
inget att minnas
bara glömma
glömma och gömma

allt som hände
hemma hos oss

det var inte på riktigt
det hände inte oss






Fri vers (Fri form) av Poesia VIP
Läst 124 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-04-05 12:24



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Bra och bra ! Den är FRUKTANSVÄRD.
2023-04-10

  Marita Ohlquist VIP
En bra och tankeväckande text med en väl vald rubrik.
2023-04-05
  > Nästa text
< Föregående

Poesia
Poesia VIP