Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


På kristendomens viktigaste dag var tusentals ortodoxa vittnen till det mirakel som hände i Heliga gravens kyrka.


Kristus är uppstånden

https://stirileprotv.ro/stiri/international/mii-de-ortodocsi-au-fost-tori-ai-miracolului-petrecut-in-biserica-sfantului-mormant-si-au-primit-lumina-sfanta.html

 

 Frågan besvarades mycket bra. Tack.(varför är det inte påsk samtidigt)
-Varför kristendomen splittrades i katoliker och ortodoxa.
Den stora schismen 1054 representerar en vändpunkt i kristendomens historia och det är därför det finns katoliker och ortodoxa idag.
https://atlas-geografic.net/marea-schisma-din-1054-de-ce-krestinii-s-a-impartit-in-catolici-si-ortodocsi/?fbclid=IwAR15Hoj92ebI5f43N2FFMtg2oUGh6FnegodvclxHRb_Gsodvaclx4Ps

3 religii care sunt interzise în diferite state din lume (atlas-geografic.net)

 

Uppståndelsens heliga ljus

Den ortodoxe patriarken av Jerusalem, Theophilus III, fick det heliga ljuset som symboliserar Frälsarens uppståndelse och livets triumf över döden efter offret på korset. Ritualen att tända elden på heliga lördagen är den äldsta kristna seden. Det är från det fjärde århundradet.

Innan han går in i den heliga graven, omger Jerusalems faderpatriark, tillsammans med ett råd av präster och troende från hela världen, den tre gånger.

Efter denna procession tar patriarken av sig sina prästerliga dräkter och lämnas endast med en vit stift. Sedan tar han fyra knippen med 33 ljus vardera, som symboliserar antalet år som Kristus levde på jorden, och går in i graven, åtföljd av en representant för armenierna.

För att undanröja misstanken om en iscensättning, på kvällen, inspekteras den heliga graven av en arab, en turk och en jude, så att det inte finns någon eldkälla. Efter denna verifiering förseglas dörren med två remsor av vitt tyg, vax och X-formade sigill. Innan han går in i den heliga graven omger Jerusalems faderpatriark tillsammans med ett råd av präster och troende från hela världen den. Enligt traditionen, under vesper på heliga lördagen, känns en bris ovanför den heliga gravens platta, efter att patriarken av Jerusalem knäböjer och mumlar en bön. Stänk av blåaktigt ljus dyker upp på stenen, och under de första minuterna brinner elden ned från himlen.

Patriarken "samlar ljuset med händerna och lägger det i ett gyllene kärl". Han tänder buntarna med ljus och delar ut dem till de troende, samtidigt som han ringer på klockan
Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 69 gånger
Publicerad 2023-04-16 00:11Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP