Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
(dödstankar)


Vardag i Sammelsurien, 010

Människorna, fast beslutna eller över sig givna,
svävar fram i människogestalt,
med känslorna svallande eller vittrade,
sönderrökta
diagonalt över Stora Torget

Jag ser ut som den jag är,
på uteserveringen,
med nödvändiga förbehåll

Solen talar klarspråk över stenläggningen,
med min blick sänkt i kaffesvärta,
medan koffeinet gyllenför torgkaféets utspridda overksamhet
med dessa bokstäver
och Nicolaikyrkans gälla tolvslag den femtonde maj,
en falsk timme från solsystemets verklighet;
en sällsam dragning i det mänskliga,
som ingen låtsas om

Basgångarna ur en bil på avstånd
markerar en tung rytm,
som ur stadshuset gömda hjärta,
på Åke Hodellvis

Klockspelet i kyrktornet spelar en känd melodi,
som trots sin modernitet känns medeltida
i en sittning i skärningen mellan åldrig fantasi
och vind i håret

Två vackra damer möts i en kram
framför mina anteckningar,
precis mellan födelse och död, rimligen,
om inget oförutsett...

Närsomhelst passerar en Dylanlåt,
helst ur Blonde On Blonde,
när plötsligt ett tunt dugg löser upp bläcket
över papperet
Jag lyfter brickan, går tillbaka in,
lyssnar till ventilationens samhällsbrus
och röster ute i entrén

En kaja flyger förbi,
glömsk av dinosauriebakgrund
En annan kaja (eller samma?) flyger upp
på Rådhusets hängränna
med en matbit i näbben;
når en slags kvardröjande sanning
i dessa anteckningar


Solen får åter övertaget

Jag ser ut över torget,
smusslar förstrött med mina dödstankar

Tungsinnet är sand i fickorna, smuts under naglarna,
klåda i hårbottnen

Men jag vet att kustbandet därute ligger och badar
i vind och glitter
och tärnornas gälla splitter

Promenaden hem genom kilometrarna
ligger och insisterar i kroppen

Jag ser folk på kaféet, vars stunder vidgas
som lugnet före stormen, som oljespill på havet,
oavsiktliga, orsakslösa, öppethållna

Livet är en slags virtuell verklighet

Jag går hemåt i en uppspelning av någon slags tid,
det vet jag, i ett slags minne av nuet
och dess gränstrakter




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 68 gånger
Publicerad 2023-05-15 15:07



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP