Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

DEN SVENSKA FATTIGDOMENS BETYDELSE

Carl Jonas Love Almqvists törnrosskrift
om Sveriges fattigdoms betydelse
har nu tryckts ut med annorlunda lydelse
av Lena Anderssons insändardrift.

"Den svenska fattigdomen", skrev Carl Jonas,
är den som gör allmogen speciell.
Den litar till sig själv i nöd och gnäll.
Detsamma menar Lena, skall betonas.

Men fattigdom i Sverige nuförtiden
är annorlunda än i Almqvists dar.
Definitionen "fattig" har blitt vriden.

Nu är man fattig, om man inte har
en tusing över till den dyra sviden
och hungrig om man husmanskosten spar.



 

 




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 174 gånger
Publicerad 2023-05-26 20:51



Bookmark and Share


  Recycled Redhead 3.0 VIP
Nja. Om man någonsin varit i ett sådant läge att man inte vet hur nästa månadshyra ska betala, varit tvungen att lita till returpant på insamlade petflaskor för att kunna köpa havregrynen som Lena Andersson är en sådan vän av.. då vet man hur det är att vara fattig. Alla dessa priviligerade medel- och överklassmänniskor som moralisererar över de mindre priviligerade.. dom kan man klara sig utan, milt sagt.
2023-05-28
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP