Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hemma igen


Semestern närmade sig sitt slut. Cecilia hade följt Åke till skogshållplatsen i väntan på det morgontidiga rälsbusståg, som skulle ta honom tillbaka till den moderna civilisationen med alla dess krav och plikter, laster och nöjen.
Ta nu inga risker, gubbe lilla, manade hon och rättade till hans halsduk. Du blir ju så lätt förkyld, som din morsa brukade säga.
Hundens glada svans, hennes varma bruna ögon.
Tåget rullade in på stationen med flimrande lyktor i ett moln av blå dieselrök och stannade med gnisslande bromsar.
Behöver du hjälp är det bara att hojta till, som i Fantomen, du vet.
Fast i Skånskan hette han ju Dragos.
Nu blåstes det till avgång.
Eller bara viska, så kommer jag, log hon och gav honom en varm systerlig kram.
Stor och trygg var hennes famn.

Rälsbussen var av det lite äldre slaget, ni vet, med stålhård fjädring och plufsiga säten. Vintertid var de stekheta då elementen stod på för fullt; sommartid var de iskalla, särskilt om morgnarna.
Och det var de nu.
Ni kanske inte trodde att det fanns tidningspojkar på rälsbusståget, och det fanns det heller inte. Däremot låg det på sätet bredvid Åke en av en tidigare resenär kvarlämnad tidning, vars rubrik omedelbart fångade hans blick:

"Biblioteksanställd avstängd efter bokstöld

Efter den senaste tidens uppmärksammade bokstölder har en anställd på ett av stadens bibliotek blivit avstängd från sin tjänst i väntan på utredning.
Vi har sökt kulturnämndens ordförande, som väljer att inte kommentera händelsen."

Vem kan det vara? undrade han, och på vilket av stadens bibliotek?

Skenskarvsdunkande och dieselrosslande fortsatte rälsbussen sin färd genom sjumilaskogen och stannade vid hållplatser med namn som Grangärde, Mörkhult och Ödestugu.
Så småningom glesnade skogen för att ersättas av en leende sjuhäradsbygd, där fälten redan låg gyllengula och väntade på skördetröskans ankomst. Vagnen rullade genom att pärlband av yrvakna trädgårdsstäder – sju stycken, om man räknade noga – innan den dök in i en mörk tunnel för att slutligen öppna sig mot ljuset och landa i den solvarma residensstaden, där det även fanns spårvagnar, stadshotell, bibliotek, ja allt som en pojke kunde önska sig.
Åke var hemma igen.

(fortsättning följer)




Övriga genrer av Sorunda-Pelle VIP
Läst 60 gånger
Publicerad 2023-06-01 07:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sorunda-Pelle
Sorunda-Pelle VIP