Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nikita på Svalbädden


När jag just håller på att somna,
en timme efter midnatt
- eller egentligen vid den verkliga midnatten -
får jag en drömlik vision av President Chrusjtjov
som en levande docka i naturlig storlek,
fet och spolformig som Muminpappan,
med den adderade mystiken av en tunn silverfilm
över hela sin kropp,
på väg till fots de tretton kilometrarna
från Nyköping till Oxelösund,
i ett slags långsamt molande gatlopp
mellan poliser sammankallade från hela riket
utplacerade med jämna mellanrum
längs den i övrigt avlysta Riksväg 53

Ute på Svalbädden i Valsverkets Aniararymd,
under traverserna som anades uppe i det försvinnande taket,
höll Chrusjtjov och ljudpoeten Marco Miljödomstolen
sommaren 1964 sin överläggning
om ljudpoesins utveckling i Europa,
från Kurt Schwitters till Jaap Blonk (blott 11 år vid tillfället!),
med tonvikt på den översvallande ljudpoesirenässansen
på andra sidan Östersjön, i Kaliningrad,
som många år senare, 2001, materialiserades i utgivningen
av CD-boxen An International Anthology of Sound Poetry, Homo Sonorus,
producerad av Dmitrij Bulatov för ryska Center for Contemporary Art,
Kaliningrad Branch
med stöd av The Ministry of Culture of the Russian Federation
och The Open Society Institute, Moskva.

Inte långt därefter
tog Brezjnevs bokstavstrogna falang över i Kreml,
med sina retuscherade porträtt
och förutsebara protokoll

Fortfarande letar fanatiska filologer
och barnbarnsbarnen till tidiga ljudpoeter
efter anteckningar som man vet gjordes
på Svalbädden
av Nikita Chrusjtjov och Marco Miljödomstolen
vid det unika mötet
i det då blott treåriga Valsverket
på Oxelösunds Järnverk 26 juni 1964




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 103 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-06-01 13:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP