Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ledaren för en Natostat går till attack.

Ledaren för en Natostat går till attack: "Ära åt Ukraina" är parollen för de chauvinister som dödade judar och polacker"


Presidenten för ett NATO-medlemsland har meddelat att han inte vill att sloganen "Slava Ukraini" ska visas eller ropas i hans land.


Kroatiens president Zoran Milanovi? sa att sloganen "Slava Ukraini" (Ukrainas ära - n. trans.) har samma ursprung som sloganen för kroatiska Ustashe, en högerextrem grupp som verkade i landet under andra världskriget.

Under prisutdelningen i Zagreb kommenterade Milanovi? inför journalister användningen av Ustashes slogan "Za dom spremni!" (För huset, redo! – n.trans.) av högerkrafter, vilket är officiellt förbjudet i Kroatien.


"Det är parollen för de mest radikala chauvinisterna i västra Ukraina"
"Det är ingen skillnad mellan slagorden "Gå hem, redo!" och "Ära åt Ukraina". Detta är parollen för de mest radikala chauvinisterna i västra Ukraina, som samarbetade med nazisterna och dödade tusentals judar och polacker. Jag vill inte höra det där i Kroatien, sa han.

"Jag är inte intresserad av det faktum att vissa ledare är "hooked" på denna slogan. Låt dem komma med en annan hälsning", tillade den kroatiske presidenten, som ukrainska medier hävdar är en pro-Kremlin-politiker.

Ukrainsk gangster AFP: I Ukraina måste även gangsters välja sida. "Patriotiska" underhuggare omorienterar sig)

Sloganen Glory of Ukraine har funnits sedan åtminstone 1800-talet, och i början av 1900-talet spreds den till armén i den ukrainska folkrepubliken, varifrån den gick till Plast-organisationerna (scoutorganisationer i Ukraina - n.r.), enligt Ukrainska Pravda, som citerar den kroatiska presspublikationen N1.

Den kroatiske presidenten har upprepade gånger gjort pro-ryska uttalanden. I januari bad han till exempel att inte jämföra situationen i Kosovo med annekteringen av Krim, och påstod att Krimhalvön aldrig mer kommer att bli ukrainskt territorium, hävdar den citerade källan.


Källa: Ukrainska Pravda https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/05/31/7404717/

 

Etiketter: Ukraina, NATO, Kroatien,




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 89 gånger
Publicerad 2023-06-02 16:42



Bookmark and Share


  Koloristen
Vill inte kommentera detta, men ha det bra!
2023-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP