Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
”Fejkmånen” har fått namnet 2023 FW13


”Fejk måne” har följt jorden i tusentals år

 

Det var i slutet av mars som astronomer gjorde upptäckten med hjälp av Pan-STARRS-observatoriet på Hawaii.

Först trodde man att asteroiden låg i jordens omloppsbana, vilket skulle ha inneburit att den var en ny måne. Men snart insåg man att den inte cirkulerade runt jorden, utan runt solen. Missuppfattningen berodde på att den färdades ungefär samma väg och nästan lika snabbt som Jorden, rapporterar rymdtidningen Sky and Telescope.

”Fejkmånen” tros ha följt jorden i sin bana sedan 100 år före kristus. Nu har den fått namnet 2023 FW13.Asteroiden är inte den enda i sitt slag. Även tidigare har rymdstenar upptäckts i jordens ungefärliga omloppsbana. Ett välkänt exempel är 469219 Kamosoalewa, som upptäcktes 2016.

Den anses i dag vara vår minsta, närmaste och mest stabila fejksatellit.

469219 Kamo?oalewa har följt jordens bana i nästan ett århundrade och väntas fortsätta följa samma mönster en lång tid framöver.

Forskaren Alan Harris vid Space Science Institute säger dock till Sky and Telescope att 2023 FW13 inte samspelar med jorden.

– Jorden spelar i princip ingen roll i dess rörelse, säger han och fortsätter:

– Den är på inget sätt kopplad till Jorden annat än av slumpen.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 96 gånger
Publicerad 2023-06-03 23:27



Bookmark and Share


  Koloristen
Ja ja, aber wir wissen doch nicht.
2023-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP