Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
"Låt oss vara redo med en pistol vid våra fötter för säkerhets skull" sa borgmästare till Arad stadsbor. men hallo , Varför behöver människor från Arad ha sina vapen dragna när det bara "handlar om" en jordbävning?


Virtuel Kvällsrunda och jordbävningsskadebedömning.

Ekologer säger att förorenande ämnen kan nå norra delen av den rumänska kusten på några dagar, städning av kust och vatten i minst 3 ÅR.

-jordbävningen i Rumänien fortsatte i natt med 13 efterskalv epicentrum för plattorna i Adriatiska havet som löper från norr- öst och är den Turkiska fortsättning som  kändes i Serbie,  Bulgarien, Ungern,Kroatien. 

"Intensiteten av jordbävningen i det epicentrala området var 7 grader Mercalli. 13 kopior tillverkades. Det största efterskalvet hade en magnitud på 3,2.”Mihai Diaconescu, seismolog: "Källan till spänningen i detta område är dragkraften från Adriatiska mikroplattans förkastning, dragkraften från den Adriatiska mikroplattan beror på jordbävningarna i Turkiet."


Föreställ dig de tektoniska plattorna som ett stort pussel. Enligt experter är pjäsen som motsvarar den adriatiska mikroplattan strax under Adriatiska havet öster om Italien i kontinuerlig rörelse norrut och österut samtidigt. I denna rörelse driver den också den pannoniska mikroplattan mot norr som också rör sig mot nordost och utövar tryck på Apusenibergen.

Från denna spänning omorganiserades felen på den pannoniska mikroplattan och bestämde praktiskt taget jordbävningen i Arad-området. Andra specialister säger att den kontinuerliga rörelsen av Karpaterna österut bidrog till omläggningen av förkastningarna, vilket spände den pannoniska mikroplattan och därmed gav sprickor i skorpan.

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, în România. A fost urmat de o replic?. FOTO ?i VIDEO - Stirileprotv.ro Fönstren i en av de stora byggnaderna i Arad som jag bodde  för 43 år sedan i privat ägo det verkar som att till och med tegelstenarna gråter efter mig konstaterar jag lite cinisk idag.

Lägenheten skulle kosta flera hundra tusentals euro idag, men kommunisterna ockuperar den  då bara 13 dagar efter min avresa på affärsbesök i Sverige. när vi ringde hem till hembiträdet, att vi kommer tillbaka för tidigt en 3 månader viza för att vi inte mår bra i Sverige. meddelade hon mig att lägenheten var konfiskerad av staten och och lämnade på auktion och hon har 3 dagar på sig lämna utan att få lov att ta ens en bild från huset.

Rumänska brandmän har gått in i robotarnas era sedan i onsdags.

Fyra speciallastbilar lastade med 16 komplexa katastrofingripandemaskiner har tagit sig in i utrustningen hos General Inspectorate for Emergency Situations.Robotarna köptes från Frankrike, med europeiska medel, och användes framgångsrikt för att släcka branden i Notre Dame-katedralen i Paris 2019 .

Det här är de nya robotarna från brandkåren. Vi pratar om fjärrstyrda larvband, med elektriska eller termiska motorer som kan utrustas med olika enheter, beroende på ingreppet.

Efter att dammen vid floden Dnepr skadades allvarligt översvämmades dussintals byar och mer än 17 tusen människor evakuerades. Efter explosionen vid dammen hamnade 150 ton industriolja i flodens vatten.

Biologi români: „Ne a?tept?m la un dezastru ecologic în Marea Neagr?”. Ministrul Mediului: „Este pu?in probabil” - Stirileprotv.ro

Kahovkadammen förstördes av en explosion inuti den, enligt ingenjörer och ammunitionsexperter, som säger att ett strukturellt fel eller en attack utifrån är möjliga men mindre rimliga alternativ, enligt New York Times.

 

Den bröts av de ryska ockupanterna. Och de sprängde det", skrev Ukrainas president Volodymyr Zelensky på sociala medier.

Igor Sîrota, direktör för Ukrhydroenergo, det statliga vattenkraftsbolaget, sa i en intervju att "ett missilangrepp inte skulle orsaka sådan förstörelse eftersom den här anläggningen byggdes för att stå emot en atombomb."

"Det är klart: det var en explosion inne på stationen och den gick sönder i två delar", tillade han.

Å andra sidan sa Dmitrij Peskov, Kremls talesman, att: "Vi talar om avsiktligt sabotage från Ukrainas sida."

Experter har varnat för att den tillgängliga bevisningen hittills är mycket begränsad, men den mest troliga förklaringen är att en intern explosion förstörde dammen, en massiv stålarmerad betongkonstruktion som färdigställdes 1956.

Och invånare i området rapporterade på sociala medier att de hörde en explosion klockan 02.50, då dammen förstördes.

En explosion i ett slutet utrymme, med all energi applicerad på strukturen runt omkring, skulle orsaka störst skada, skriver New York Times.

Men även då, säger experter, skulle det ta minst flera hundra kilo sprängämnen för att bryta upp dammen. En yttre detonation med en bomb eller missil skulle utöva endast en liten del av stötkraften på dammen.

"Det finns en gräns för hur mycket (explosivt, nej) en stridsspets kan bära. Även en direktträff kanske inte bryter dammen, säger Nick Glumac, ingenjörsprofessor och explosivexpert vid University of Illinois.

"Detta kräver en betydande mängd energi. Du tänker på krafterna som utövas på strukturen – de är enorma. Du har vattnets kraft, som är enorm, tillade han.

Under mer än ett år av hårda strider skadades Kakhovkadammen upprepade gånger, och Ukraina och Ryssland anklagade varandra för bombningarna. Ryssarna erövrade dammen förra året när de avancerade mot Dnipro, men några månader senare knuffade ukrainarna ryska styrkor från västra stranden och gjorde floden – och dammen – till en del av gränsen mellan de två lägren.

Det är dock inte klart att dammen fick så allvarliga skador under denna period att den kollapsade.

"Dammar misslyckas, det är fullt möjligt", säger Gregory Baecher, ingenjörsprofessor vid University of Maryland som har studerat de strukturella felen som leder till dammfel.

I augusti träffade en ukrainsk missil vägen ovanför dammen. I november, när ryska styrkor drog sig tillbaka över floden, förstörde en explosion en del av vägen. Sedan visade bilder verifierade av The New York Times skador på några av låsen som släppte igenom vattnet. Men det fanns inga tecken på skador på den underliggande strukturen.

Sedan november har kranarna som öppnar och stänger portarna knappt rört sig, även om det var oklart om de var ur funktion. Detta ledde först till en låg vattennivå och sedan, när vintersnön smälte och vårregnen dränerade in i reservoaren uppströms, nådde vattennivån ett rekord för de senaste 30 åren.

Sedan början av maj har vattnet stigit över grindarna och stigit över dammens topp. Satellitbilder tagna förra veckan visade att en del av vägen var borta. Det är oklart om den sopades bort av vattnet eller förstördes i ett slag.

Vissa dammar har rasat på grund av att ovanligt höga vattenflöden "övertoppar" dem. "Normalt skulle ett sådant misslyckande börja på landsidan av dammen, på båda bankerna," sa professor Baecher.

Men bilder och filmer visar att Kahovka-dammen bröts först i mitten nära kraftverket. Båda ändarna såg först ut att vara intakta, men längs vägen rasade större delar av dammen.

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att spränga dammen, och oberoende erhållna data kan ännu inte bevisa att den ena eller den andra sidan har rätt.

Källa: New York Times
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 48 gånger
Publicerad 2023-06-07 18:40Bookmark and Share


  Jeflea Norma, Diana. VIP
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/omv%C3%A4rlden-f%C3%B6rd%C3%B6mer-ny-niv%C3%A5-av-f%C3%B6rst%C3%B6relse/ar-AA1ccsNH?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=2a70a0d8e6a4478784278085dadb200a&ei=9

2023-06-07
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP