Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Nåja.. det är väl kuriosa om inte annat.


Gryning & skymning

Gryningen kom till mig som ett födelsedagsbarn. Den petade mig i ögonen, fiskmås-skrek mig i öronen och var allt annat än lågmäld och försiktig. Den knackade inte, bad aldrig om lov att få stiga in och störa min trasiga sömn eller krypa ner under mitt varma täcke.

Vem är jag att ifrågasätta dig oh stora gryning? Du har vandrat kring jorden sedan tidernas begynnelse. Du har antastat såväl rik som fattig, gammal som ung. Du har lyst och skränat genom årstider, liv och död.

Du bär budskap om ännu en plågsam dag, eller ännu en vacker stund i livet. Du jagar bort gamla demoner och bär med dig nya bekymmer. Du belyser nyfödda problem och begraver gårdagens sorger.

Du lägger dig att vila en stund bortom horisonten, för att sedan med förnyad kraft återkomma och tappert härda ut i en enda lång kraftansträngning. Du fortsätter outtröttligt på din långa resa runt jorden. Lättsam, kraftfull, varsam, försiktig och instormandes - allvarlig, lekfull, illavarslande, fruktad och välkomnad - men aldrig oväntad.

Din vän skymningen är inte som du. Denne kommer smygandes. Den drar ömsint i mina ögonlock, nynnar förföriskt i mitt öra och är oftast så timid och försiktig. Den tassar runt, låter oss ana dess ankomst och inbjuder till ro och stillsamhet.

Var hälsad oh mäktiga skymning! Du har likt din vän gryningen vandrat jorden kring sedan urminnes tider. Du smeker såväl de sorgsna som de lyckliga, man som kvinna. Du har lugnat och vaggat genom förändring, förintelse och skapelse.

Du bjuder in till ännu en sömnlös natt, eller ännu en stund av vila. Du dräper dagens monster och öppnar dörren för nattens maror. Du arkiverar dagens vedermödor och skissar oblygt på morgondagens.

Även du tar en välbehövlig paus efter nattens vedermödor, för att sedan troget återgå i tjänst när gryningen lagt sig att vila. Du smyger fortsatt oavbrutet runt vår värld och besöker alla. Tungsint, rogivande, tröstande, hoppfull och olycksbådande - löftesrik, opålitlig, frestande, trovärdig och lömsk – men alltid väntad.
Fri vers (Fri form) av Förre VIP
Läst 86 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-06-26 03:08Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Förre VIP