Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ny information från affärsutredningen "Drömfabriken". 19 personer fick rättslig kontroll eller husarrest. (Paradoxer är gåtor som lurar våra sinnen, får oss att leka med ord och utforska gränser).


"Drömfabriken" godis och innehållande psyko aktiva ämnen.

Noi informa?ii din ancheta afacerii „Fabrica de vise”. 19 indivizi au primit control judiciar sau arest la domiciliu - Stirileprotv.ro 

*Nya uppgifter har kommit fram i utredningen av den så kallade "Drömfabriken", som det senaste året försåg marknaden i nästan hela landet med vapingapparater och godis, som innehöll psykoaktiva ämnen.


19 personer involverade i verksamheten fick rättslig kontroll eller husarrest efter 24 timmars frihetsberövande. För nio av dem stod domstolen kvar i domen.

Den kanadensiska medborgaren som samordnade verksamheten sattes under rättslig kontroll i två månader och kan inte lämna Iasi län under denna tid.


Och polismannen från IPJ Iasi, som var ansvarig för att förpacka dessa produkter och skicka dem till butiker, kommer att tillbringa de kommande 30 dagarna i husarrest.

"Drömfabriken" i Miroslava, Iasi - som åklagarna kallade den - kontrollerades av en kanadensare, som presenterade sig som examen i internationell rätt vid ett universitet i Tyskland.

Enligt DIICOT skulle 5 miljoner euro ha investerats i verksamheten. Bara över en miljon i produktionsutrustning.

40 ton industrihampa upptäcktes i fabriken som skulle bearbetas för att få fram psykoaktiva ämnen.


Bland dem som är föremål för utredningen finns en polis som överst är anställd på Iasi IPJ-fängelset. På fritiden, säger källor från utredningen, skulle han ha varit upptagen med att packa, i paket, förångningsapparater och godis där psykoaktiva ämnen infördes. Under förhören skulle polismannen ha uppgett att han inte visste att produkterna som passerade genom hans hand innehöll narkotika och inte heller att de skulle ha orsakat offer.

Radu Irimia, advokat: "Det handlar om några produkter som erbjuds till 3 minderåriga barn. De skapade oönskade effekter, bara en från Bukarest. En kom till sjukhuset och behövde läkarvård, men han är utom fara."

"Drömfabriken" från Miroslava - säger åklagare - hade 5 lager i landet. Som ett resultat av räden beslagtogs mer än 80 000 vapingapparater, 3 000 lollies, 1 300 påsar med gelébönor och nästan 200 lådor och burkar med kakor som innehöll droger och stoppades från försäljning.

Representanter för en av butikerna som sålde dessa produkter hävdar att de inte var medvetna om att de var olagliga. Företaget som producerade dem, säger de, inger förtroende.

Eduard Anton, advokat: "Det förvaltade företaget har kontor i mycket stora kommersiella centra i Iasi och Neamt län, så vi kan inte föreställa oss att en person som känner till förekomsten av produkter som kan vara olagliga skulle sälja dem inför alla. Vid disken".

Dessutom hävdar företagets representanter, genom rösten från företagets advokat, att de skulle ha bett om ett förtydligande från myndigheterna angående lagligheten av det derivat som kallas HHC.

Christy Mârtanu, företagets advokat: "De frågade alla myndigheter, de sanitära, hälsoministeriet, DIICOT, BCCO, jordbruksministeriet, alla angav att denna HHC inte heller fanns med på listan. Varje gång de hade ett nytt recept frågade de om ingredienserna i formeln var kontrollerade eller förbjudna i Rumänien."

Verksamheten med vapingapparater och godis innehållande psykoaktiva ämnen var extremt lönsam.

HHC är en förkortning för hexahydrocannabinol, en förening som finns naturligt i cannabisväxten, men i mycket små mängder. HHC är en syntetisk cannabinoid, det vill säga att den produceras genom kemisk modifiering av andra cannabinoider, såsom THC eller CBD.
HHC är ett psykoaktivt ämne, det vill säga att det påverkar medvetandetillståndet, uppfattningen och beteendet. Konsumenter av HHC rapporterar effekter som liknar dem av THC, såsom eufori, avslappning, hallucinationer eller ångest .
HHC är inte lagligt ur teknisk synvinkel, men säljarna utnyttjar ett grått område i lagen. De internationella antidrogkonventionerna står inför samma problem. Eftersom läkemedlet har dykt upp på marknaden så nyligen finns det inte med i kategorin kontrollerade eller förbjudna cannabinoider .
I Rumänien säljs HHC i form av vapingapparater, lollies, gelébönor eller kakor, som marknadsförs som “naturliga” eller “terapeutiska”. Dessa produkter riktar sig främst till ungdomar och kan köpas online eller från fysiska butiker .
Rumänska myndigheter har inlett en utredning om ett nätverk som producerade och distribuerade produkter med HHC i hela landet. Vid räden beslagtogs tonvis av industrihampa, tiotusentals vapingapparater och godis med HHC, samt stora summor pengar. 19 personer greps eller placerades under rättslig kontroll, bland dem en kanadensisk medborgare som samordnade verksamheten och en polis som ansvarade för att packa produkterna.
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 60 gånger
Publicerad 2023-09-21 08:07Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP