Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Julaftonsmorgonen gryr över friska och sjuka

 

På psykavdelningen råder ett obehagligt stiltje lugn. Bara Doktor Knopp är på topp. Det är rea på IKEA. En ung kvinna ligger på sitt rum och intalar sig själv att hon faktiskt existerar. Hennes anhöriga har också psykiska problem men det förnekar de och låtsas inte om. Det är rea på IKEA och folk shoppar som förhäxade styrda av en okänd kraft. Den unga kvinnan som lider av en stark depression och gränspsykos vandrar fram och tillbaka i korridoren och frågar sig vad vården går ut på. Det här är den tionde inläggningen på fyra år.
En psykotisk mytoman berättar för en manlig skötare om sina resor till mars i en psykedelisk rymdfarkost tillsammans med Zlatan. Skötaren känner sig mycket trött och uppgiven. Doktor Knopp ser ut som en stolt härförare på ett slagfält. På avdelningen råder ett obehagligt stiltje lugn. Det är rea på IKEA den här veckan och det är väl kul och intressant. En hemlös fullständigt utslagen man i fyrtioårsåldern sitter och mekar med förgasaren på en imaginär motorcykel. En helgonlik kvinnlig skötare går och sprider ljus och hopp till patienterna. Vad lite kärlek det behövs för man ska göra skillnad. Den unga kvinnans föräldrar tar stesolid nedsköljt med vodka samtidigt som de klär granen. Pappa har utnyttjat sin dotter sexuellt men det har han
och dottern förträngt och glömt. Sverige är i alla fall ett bra land. Man ska inte klaga för vi har det ju så fint. Doktor Knopp är obotligt positiv och optimistisk. Han tycker inte att suicidtalen i landet är så katastrofalt höga.
Patienterna tävlar i att vara sjukast för att inte tvingas bli utskrivna och komma hem till helvetet den meningslösa lägenheten. Självkänslan hos psykiskt sjuka människor är som regel otroligt låg. Allting känns hopplöst.
Men på IKEA är det rea och folk är euforiska av att shoppa. Julsånger i högtalarna. Den unga kvinnans suicidplaner är oroväckande. Hon dunkar huvudet i väggen i en halvtimme. Demoner och änglar på den psykiatriska avdelningen och imorgon är det julafton.
Vilket år är det? Vem är jag? Vem bryr sig?
Jag minns ingenting tänker hon, jag minns
inte ett skit av mitt liv. Skötaren Kent, också han ett helgon, kommer in på kvinnans rum
och håller om henne och talar lugnande.
Kärlek är lika viktigt som psykofarmaka.
Det är middag och stämningen är lika sprudlande som på Nurnbergrättegångarna.
Människorna måste få ett hopp annars så blir allting kolsvart. Vissa av patienterna skulle behöva professionell psykoterapi 3 gånger per vecka men det finns det inte pengar till. Huvudsaken är ju att det kommersiella samhällsmaskineriet spinner på. Människors själar och psykiska mående är inte så viktigt.
Det är rea på IKEA och jag glider runt som i trance. Jag är en före detta psykpatient som lyckades ta mig upp ur det psykiska och existentiella slukhålet. Utan Gud hade det aldrig gått och inte utan helgonen i personalen på avdelningen. Doktor Knopp är en bulldozer i all sin högfärdighet. Det var sannerligen inte han som hjälpte mig upp på fötter. 1254 personer begick suicid under året 2022. Doktor Knopp tycker inte att det var så farligt många.
Stressen och ångesten per capita i det härliga välfärdsamhället Sverige. Det är rea på IKEA.
Den hemlöse killen kör omkring i korridoren på sin imaginära motorcykel. Imorgon så är det julafton men vem fan bryr sig? Redan som litet barn så blev jag hjärntvättad säger den psykotiske mytomanen. Hjärntvättad, sviken och övergiven av två föräldrar som var komplett galna. Doktor Knopp flyter fram i korridoren som en överlägsen och stolt härförare. Några patienter försöker skapa lite julstämning och klär granen. Att träffa en ny psykiatrisk läkare är som att spela rysk roulette. Att vara psykiskt sjuk innebär att aldrig få någon lugn och ro. Allting som ständigt snurrar i huvudet och det omöjliga
i att bygga upp en dräglig, meningsfull och värdig tillvaro. Rummet, TV-rummet, rökrummet, rummet, TV-rummet, rökrummet, och sedan bara sitta och glo i korridoren. Skönt att folk omkring sig till skillnad från hemma.
Den unga kvinnan ligger på sängen i sitt rum i fosterställning och förbannar den dag då hon föddes. Varför ska man leva för när allting bara är en kaotisk härva och en konstant förnedring och plåga? Jag glider runt IKEA alldeles lagom salongsberusad. Jag ska inte köpa någonting men det är skönt med gemenskapen och julsångerna i högtalarna. Min ende vän är en hemlös, psykiskt sjuk knarkare som i kylan
ska sova i dubbla sovsäckar i en kartong i Varbergaskogen. Livet är som det är. Jag ska åka hem och titta på Ernst Kirchsteiger på TV.
Jag fantiserar att han är min bäste vän och att vi pysslar tillsammans. I fantasin är allt möjligt och man kan umgås med vem som helst. Nu är det jul och alla ska vara glada. De psykiskt sjuka får skylla sig själva och ska bara hålla käften och vara tacksamma. Svaghet borde förbjudas, tycker en mamma som fick alldeles för mycket stryk som barn. På avdelningen sitter skötaren Kent och försöker lugna ned den unga kvinnan som är på gränsen till panikångest. Hon somnar efter en stund sen han läst en saga för henne. Julaftonsmorgonen gryr över friska och sjuka.
Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 44 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-09-27 14:34Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP