Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Foto från eget album taget under ett besök på Rock Head Art


Framtidens kreativa miljöer

 

I december 2020 fick vi veta att Bob Dylans hela låtkatalog på över 600 sånger hade sålts till Universal Publishing Group med en prislapp på 2.5 miljarder kronor.Den 79-årige musikikonen kunde vid det laget blicka tillbaka på en 59 år lång musikkarriär.

I sin självbiografi ”Chronicles: Volume one” berättar Dylan om hur han 1962 fick sin första betalning på hundra dollar för en låt. I dag har hans samlade verk, med odödliga hits som ”Blowin’ in the wind”, ”The times they are a-changin’” och ”Like a rolling stone” alltså mångdubblat sitt värde till över 300 miljoner dollar.

Universals vd tycker i en tidningsintervju att pengarna spenderats väl och tillägger: ”Det är ingen hemlighet att låtskrivningskonsten är den grundläggande nyckeln till all fantastisk musik och det är inte heller en hemlighet att Bob Dylan är en av de allra största utövarna av den konsten”.

En liknande motivering användes av dåvarande sekreteraren för svenska akademin Sara Danius då hon tillkännagav att enromans-författaren (Tarafala 1975) Bob Dylan tilldelas årets litteraturpris 2016. ”Hans musik skall inte enbart lyssnas till - även hans texter skall hålla för läsning om och om igen. Dylans stora litterära bildning visar på influenser från både Blake, Keats samt TS Elliot" hette det i motiveringen.

Även artister som Neil Young, Blondie och delar av Fleetwood Mac sålde hela eller delar av rättigheterna till sina låtar vid samma tid som Dylan. En faktor kan mycket väl vara pandemin. ”Den är inte avgörande, men utlösande när artisterna och dess management sitter och tänker över vad man ska tjäna pengar på om man inte kan spela live”, säger chefredaktören för tidningen Musikindustrin.

Affärsidén bakom till exempel Universals uppköp av Dylans musikskatt är sannolikt intäkterna när låtarna spelas på radio, i filmer, i dataspel eller när det görs covers på originalartisten.

Om du som musikälskare uppskattar just hantverket i låtskrivandet särskilt för artister med sitt ursprung på 60 & 70-talen då både utländska och svenska artister/grupper likt Dylan började som protestsångare finner du ofta genuina samhällsskildringar i lyriken.

I dagens kreativa miljöer med verktyg som generativa AI applikationer från Microsoft och Google i din hand kan du skriva texter och spela musik. Med applikationer likt ”Dall-E” kan du lätt skapa bildsekvenser som vilken fotograf eller konstnär som helst.

Den aktuella skådespelarstrejken i Hollywood kan resultera i högre löner och bättre pensionsvillkor för artisterna när parterna väl kommer överens. Överenskommelsen med produktionsbolagen bör även sätta gränser för hur AI kan användas i framtiden.

 

 
Övriga genrer (Kåseri) av Lars Thorelli VIP
Läst 43 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-09-28 12:21Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars Thorelli
Lars Thorelli VIP