Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
som konversationen med en skrivarvän fick mig att reflektera över


Gungbräda #21 : Om Självkritik i Skrivandet

 

 

Har blivit mindre självkritisk med åren, och publicerar det mesta som jag skriver. När min tänkta författarbana påbörjades, fanns det texter som jag aldrig skulle drömma om att visa (förutom för någon). Å andra sidan arbetar jag mycket mer med varje text nuförtiden, vrider och ändrar på orden, klipper och klistrar med en helt annan hantverksmässighet än förr. Går ibland tillbaks många varv, tills jag knappt orkar mer, måste sova eller ut på andra uppdrag - då får alstret anses vara färdigt.

 

Vill minnas hur jag var rädd för att röra vissa formuleringar, som om de vore magiska, kanske knutna till något särskilt skapandeögonblick. Hade helt enkelt icke skrivit tillräckligt många texter för att kunna observera hur mina mönster funkar [detsamma för läsning av andras verk]. Numera tilltror jag min förmåga att återskapa idéerna närsomhelst, samt märker hur jag plockar fram inre bilder just där de passar. För att inte tala om favoritfraser och älsklingsklanger som jag ser till att begagna lagom ofta.

 

Mer specifikt om självkritik : Visst bör man jämt göra sitt bästa. Och visst är det värt att gallra bland allt man uttrycker (om så än efteråt eller före man visar världen vad man totat ihop). Problemet blir dock att man lätt lurar sig själv i jakten på den perfekta dikten, dvs inbillar sig kunna avgöra kvalitén en gång för alla. Man missar att ens blick ständigt skiftar fokus, och hur ens upplevelse av vad man skrivit ändrar sig och ändrar sig igen, från ena aftonen till andra månaden. Möjligtvis hjälper det att återkomma till materialet såpass titt som tätt att man hittar sin genomsnittliga blick för dess värde. Fast det känns synd om man skulle behöva vänta flera dygn med att delge vad man har på hjärtat. Då föredrar jag hellre att uppdatera mina tankefrön i nästa text och i nästa...

 

 

 

 

 

 

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 58 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2023-11-10 17:44Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Författandet av en text är alltid en process, oavsett hur idén har sett ut från början. Ibland är den precis, ibland måste den utvecklas, och i det senare fallet kan vinkeln förändras något. Därför behöver man läsa sin text medan man skriver den. Är det så här jag har tänkt mig den - om inte kanske jag bör gå till botten med hela konceptet. Är det någonting jag har missat? Perfekta dikter tror jag inte på, läsningen är också en process, och den är subjektiv. Spännande inlägg du kommer med, kan öppna många diskussioner.
2023-11-11

  Gunwale VIP
(Kom förresten att tänka på Kom i min fantasi av T & K Gärdestad, undrar om du vet varför?) ;-)
2023-11-11

  Gunwale VIP
En bra inställning, tycker jag. Med meningen som börjar ”Man missar att ens blick”, och påföljande mening, sätter du fingret på nåt som man väl alltid brottas med!
2023-11-10
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP