Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Dokumentär om serietecknaren John Callahan. https://www.youtube.com/watch?v=8c8fj3pfmDo


Nåt om tecknade serier

Plöjde serier som barn.
Det fanns en stor låda full med diverse seriealbum, vilket grundlade kvällsläsningen som vana.

Vill påstå att det odlade en kreativitet, plus att mytologi, både grekisk och nordisk, blev lätt att förstå sig på. Vad är mytologi om inte utmejslade, definierade karaktärer, precis som seriefigurerna? Steget till böcker utan bilder blev också en naturlig övergång.

Idag har vi en kader av politiskt korrekta som vill granska, censurera och cancellera den kultur de anser är "problematisk". Ett tag var Jan Lööf i skottlinjen för att det fanns för få kvinnor i hans serier. Nu är det Roald Dahl som nagelfars. En skribent i DN beskyller honom för misogyni, antisemitism och "tjockhat". Vad med Asterix? Är det inte lika mycket "tjockhat" när Obelix vällustigt sätter i sig fyra vildsvin? Å andra sidan, serien har ju ett värdefullt antikolonialt perspektiv då den skildrar en liten by i utkanten av ett imperium som gör uppror mot kolonialmakten.

Kan jag dra mig till minnes att jag som barn någonsin blev ledsen, bestört eller upprörd av någon tecknad serie? Aldrig någonsin. Jag tror heller inte att barn får trauman av serier eller filmer utan av helt andra saker. Min uppfattning är att de politiskt korrekta är vår tids stränga kyrkotuktare med ungefär lika mycket humor som laestadianerna på sin tid. Katekes eller genusdoktrin, sak samma. Allmogen måste uppfostras i rättänk och stöpas i enhetlig form.
Kreativiteten måste övervakas, styras och anpassas.
Eller helt sonika förbjudas, under motiveringen
för barnens bästa.

Serietecknaren John Callahan mötte negativa reaktioner när han skildrade handikappade i den svarta humorns tecken. Hans kritiker blev dock mindre talföra när de blev varse att han själv satt i rullstol men avskydde förment goda attityder och eufemismer i stil med "differently abled".
Övriga genrer av rostspik VIP
Läst 64 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2023-12-03 19:31Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag gillar Lars Levi Laestadius. Inte hans dopsyn, men hans frimodighet.

2023-12-03

  Ulf Carlsson VIP
Serietidningsläsningen påverkade en som barn. Allt från "Min melodi" till "Mad" satte förstås sina spår, som man senare fick omvärdera genom egna erfarenheter. Seriernas tjusning var just den säljande förpackningen och den svartvita moralen. Amerikaniseringen i cowboyhäftena, i "Kalle Anka" och "Stålmannen" m.fl. och den förenklade historieskrivning i t.ex. "Illustrerade klassiker" var starka påverkansfaktorer under min uppväxt på 40- och 50-talen. Den kulturella och ideologiska kritiken från vänsterhåll kom igång först på 60-70-talen.
Ett liknande fenomen är mycket av dagens dataspelande, vilket torde vara lämpligt att syna i sömmarna. Kreativitet är inte alltid av godo.
2023-12-03

  Page Goldenboy VIP
en fin summering av politiskt korrekthet
2023-12-03

  Page Goldenboy VIP
jag fick poängtera, att jo, jag menade för mycket.. politiskt korrekthet
då drar jag en fräckis, tror inte den är trubbel
snart är det inte Glad påsk längre, Det är Glad moské
alla religioner har väl lika värde men ja rostspik gjorde en fin summering
2023-12-03

  Page Goldenboy VIP
alldeles för mycket sådant
2023-12-03
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP