Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Vårt älskade Sverige på 60-, 70- och 80-talen

 

Föräldrar som alltid var glada och euforiska medan deras barn hemlighöll sin ångest.

Föräldrar vars tvångsmässiga och gränslösa lycka medan barnen tog sin första sil heroin eller drabbades av en allvarlig psykisk ohälsa.

Föräldrar som till varje pris förnekade sitt otroliga självbedrägeri och gick med i sällskap
i vilka man hade sex med andras fruar och män i en fantastisk orgie av promiskuösitet medan barnen satt hemma och tog valium, drack vodka och rökte hasch i en fest som urartade i eb explosion av våld, sönderslagna möbler, spyor i ett kaos som saknar motstycke i världshistorien, plus ett självmord på grund av en förtvivlat olycklig kärlek, samt ett piano utkastat från tolfte våningen rakt ned i en bil.

Föräldrar som kommer hem och bevittnar förödelsen men som fortsätter att vara glada, euforiska och positivt inställda för det är så de är uppfostrade och programmerade i ett härligt Sverige i vilket framgång är en självklarhet.

Jag saknar den där epoken då allt var möjligt och svaghet bestraffades med hibernal på världens allra bästa Mentalsjukhus och alla åkte till Mallorca och Borg och Stenmark var bäst, ja Sverige var överlägset bäst i en glädje och eufori över det ekonomiska uppsvinget och en otroligt hög självmordsstatistik men det talades det sällan om och alla barn och ungdomar som hemlighöll sin ångest och rädsla som de skämdes så för och mammas och pappas ständiga bråk och tryggheten hemma hos farfar och farmor de enda riktigt psykiskt friska personerns i barnens och ungdomarnas tillvaro i ett Sverige vars dubbelmoral och hyckleri saknar motstycke i världshistorien men som räknades som ett föregångsland vad det gällde precis allting.

Föräldrar som vaknar upp en dag och inser att allting var ett luftslott, en dröm, och att ingenting går att göra ogjort, och att nästan alla barnen alla är neurotiska och skulden och sorgen är monumental och gör en galen. Ett av barnbarnen lägger armarna om farfars hals och säger de tre heliga orden. Farmor som gråter.
Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 43 gånger
Publicerad 2024-03-16 15:54Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP