Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Idag täcks vitsipporna av snö. En kort skrivövning resulterade i detta. "Skriv om din hemstad, 10 minuter". Utmanar andra att göra detsamma. Var en fin övning.


Mitt Oxelösund

Idag ligger vit snö som ett fuktigt täcke över gräsmattan. Snön kom inatt, men den kommer med stor sannolikhet att smälta bort under dagen. Stora droppar kastar sig ned mot marken från hustaket. De verkar trötta på att vara snö och desperata efter att få återgå till sin ursprungliga vattenform.

Det är slutet av april, vårlökarna har tittat upp i rabatten och vissa har till och med blommat ut. Stora knoppar på Magnolian och buskpionen har tagit plats på de vinterkala grenarna. Snart kommer solen tvinga bort snön som täcker dessa ömtåliga knoppar.

Det är en vacker stad vi bor i. Men ingen metropol direkt, om du inte är en fågel. Havet omger oss från tre håll på denna halvö. Här har stora ekar sin växtplats tillsammans med krokiga tallar, prasslande Aspar och höga Björkar vars rötter just nu täcks av en grönvit vitsippsparkett.

Det ursprungliga samhället låg vid ett sund, Oxelö- sund. På ön växte, som namnet berättar, Oxelträdet. Idag finns de gamla husen kvar vid detta sund och platsen kallas för Gamla Oxelösund.

På många sätt är vår stad som en skärgårdsidyll. Men missta dig inte.
Runt kröken av det idylliska gamla Oxelösund tornar stora högar med svart kol upp sig. Det är vad som krävs för att tillverka stål. SSAB upptar en stor yta och de tillhörande kolhögarna drar med sig svart stoft som lägger sig över hustak och svärtar husfasader runt hela staden.
Men misströsta inte, det pågår en positiv utveckling. Det svarta har minskat mycket under de sista tjugo åren och nu står SSAB inför sin största förvandling, att bli fossilfri. Något som vi Oxelösundare är glada och stolta över.

På kvällarna kan man se himlen färgas rosa från järnverkets ständiga arbete med att producera nytt stål. Ett högt torn med en gaslåga lyser likt en fackla mot natthimlen. Något som orsakat många samtal till SOS alarm genom åren, från nya besökare som tror att det brinner i ett torn.
Järnverket ger arbete till många som bor här. Ekonomisk trygghet och gemenskap. Men också en del problem. Många skiftarbetare har fått alkoholproblem och de sociala problemen i samhället ekar som en bitter efterklang.

Som alla städer, små eller stora har Oxelösund sina utmaningar. Men jag känner en enorm stolthet över vår stad. Vackra Femöre, med klipporna som bedjande lägger sig ned inför det stora öppna havet. Båtlivet, skogarna, promenaderna vid havet. Det är vad mitt Oxelösund är.
Prosa (Kortnovell) av Marija M VIP
Läst 44 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-04-26 16:17Bookmark and Share


  Ingvar Loco Nordin VIP
Roligt att se någon från mina gränstrakter här. Jag har en retreat i Harg i Nyköping, men bor långa tider på en gård utanför byn Niemisel i Norrbotten. Kom tillbaka till Harg igår, efter ett halvår däruppe med skidåkning och hästskötsel. Här är min adress på denna sajt:
https://www.poeter.se/Medlem?author_id=114094
Rekommenderar också en engelsk poesisajt som jag är medlem i:
https://www.poetbay.com/poetHome.php?writerId=9521

2024-04-26
  > Nästa text
< Föregående

Marija M
Marija M VIP